2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron kelt el Girolamo Romanino Krisztus-festménye

2012. június 8. 13:44 MTI

Az alkotó esetében árverési rekordot jelentő 4,6 millió dollárért - 1,1 milliárd forintnak megfelelő összegért - cserélt gazdát a New York-i Christie's aukciós ház árverésén az a Krisztust ábrázoló 16. századi festmény, amelyet több mint egy évtizednyi tulajdonjogi huzavona után az eredeti gazdájának örökösei bocsátottak árverésre.

A Girolamo Romanino itáliai művész által 1538-ban festett, Cristo portacroce (Keresztvivő Krisztus) című alkotás az amerikai hatóságok közreműködéssel került vissza a közelmúltban az eredeti tulajdonosa, Federico Gentili di Giuseppe örököseihez. Az olasz származású zsidó műgyűjtő 1914-ben vásárolta meg a művet. A férfi 1940-ben meghalt, mielőtt a nácik megszállták Franciaországot, a családja pedig elmenekült a németek elől.

A festményt - Gentili gyűjteményének több mint hetven másik darabjával együtt - a Vichy-kormány 1941-ben eladta. A férfi örökösei kitartottak amellett, hogy a bábkormány jogtalanul adott túl a műalkotáson.

A festményt a milánói Brerá képtár őrizte, de egy időre kölcsönadta egy amerikai múzeumnak. Idén februárban végül egy amerikai bíróság elrendelte az alkotás visszaszolgáltatását. Gentili örökösei pedig úgy döntöttek, hogy eladják a festményt, amely így a Christie's régi mesterek munkáit felvonultató szerdai New York-i árverésének a fénypontja lett.

A licit 12,5 millió dolláros (2,9 milliárd forintos) összbevételt hozott. Az aukció Philippe de Champaigne (1602-1674) festőművész számára is rekordot jelentett: A szent család verébbel című alkotása a 250 ezer dollárról szóló előzetes becslések több mint kétszereséért cserélt gazdát.

Az aukción többek között a New York-i Metropolitan Múzeum, az Art Institute of Chicago és a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány darabjára is lehetett licitálni. A 18. századi francia tájképfestő, Hubert Robert párban kínált két alkotása - közvetítői díjjal együtt - több mint 1,8 millió dollárért kelt el, szintén túlszárnyalva az előzetes becsléseket.

A Sotheby's aukciós ház szintén szerdai New York-i árverésének összbevétele 5,2 millió dollár (1,3 milliárd forintnak megfelelő összeg) volt. A régi mesterek alkotásait felvonultató e heti árverések bevétele elmaradt a téli aukciók sikerétől, amelyek összesen 120 millió dollárt hoztak a konyhára.

A Sotheby's régi mesterek munkáit kínáló londoni árverésének fénypontja idősebb Lucas Cranach egy műve, a Feilitzsch-oltár című lesz. Az alkotás akár a hatmillió fontos (2,2 milliárd forintnak megfelelő összegű) leütési árat is elérheti. A Christie's aukciósház szintén júliusban esedékes azonos témájú londoni licitjének legizgalmasabb tétele pedig John Constable angol tájképfestő The Lock című alkotása lesz, amelynek leütési árát nagyjából 20-25 millió font (7,4-9,2 milliárd forintnak megfelelő összeg) közé becsülik a szakértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár