2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elfeledett Tudor

2012. április 3. 08:55

A brit történészeket manapság leginkább VIII. Henrik legendás hadihajója, az 1545-ben elsüllyedt Mary Rose kiemelése, illetve a fedélzetén talált emberi maradványok és tárgyi emlékek vizsgálata foglalkoztatja. De ki is volt valójában a karakk névadója?

Tudor Mária az első Tudor-házi uralkodó, VII. Henrik angol király (1485-1509) és Yorki Erzsébet ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. Richmond Palace-ban nőtt fel, bátyjával, a később az angol koronát megszerző VIII. Henrikkel (1509-1547) jó testvéri kapcsolatot ápolt. Talán ennek is köszönhető, hogy Henrik lányát is az ő tiszteletére keresztelte Máriának, valamint – bár ez máig nem tisztázott – legendás hadihajója, a Mary Rose is Máriáról kapta a nevét.

Tudor Mária fiatalon Európa egyik legszebb hercegnője volt. 1507-ben Kasztíliai Károly, a későbbi német-római császár jegyezte el, de az európai hatalmi viszonyok átrendeződése végül meghiúsította a frigyet. Ehelyett az történt, hogy miután Thomas Wolsley bíboros tető alá hozott egy békét a nagy európai rivális Franciaországgal, a fiatal hercegnőt hozzáadták a nála több mint 30 évvel idősebb francia uralkodóhoz, XII. Lajoshoz. A királynak két korábbi házasságából sem született gyermeke, ezért Lajos mindent megtett, hogy fiúörökössel biztosítsa a Valois-ház hatalmát.

Lajos azonban a házasságkötés után három hónappal elhunyt. Mária ekkor már gyengéd érzelmeket táplált Charles Brandon iránt; a suffolki herceg és Mária kapcsolata Henrik előtt sem maradhatott titokban, de azt az angol király kikötötte, hogy testvére csak olyan házasságot köthet, amely az ő érdekét is szolgálja. Henrik biztosra akart menni, és megígértette a herceggel, hogy az nem fogja a beleegyezése nélkül elvenni húgát.

A szerelmesek azonban tettek Henrik akadékoskodására, és 1515. március 3-án Franciaországban örök hűséget esküdtek egymásnak. „Technikai” értelemben ez azonban árulásnak számított, a király Titkos Tanácsa ezért azt sürgette, hogy vessék börtönbe Brandont. Wolsey bíboros ekkor interveniált, de a pár így sem tudta megúszni, hogy 24 ezer fontra megbüntessék őket. Hivatalosan 1515 májusában házasodtak össze.

Még második házassága után is francia hercegnőként utaltak Tudor Máriára, akit életében soha nem hívtak suffolki hercegnőnek. Viszonya Henrikkel a húszas évek végén teljesen megromlott, mivel Mária ellenezte Henrik lépését, mikor a király felbontotta az Aragóniai Katalinnal kötött házasságát. Ebben az is szerepet játszott, hogy Tudor Mária évek óta ismerte Katalint, míg Boleyn Annával a kezdetektől fogva nem szimpatizált.

Tudor Mária kevéssé ismert életét film (egy 1922-es némafilm, a When Knighthood Was in Flower) és több könyv is bemutatta, de alakja feltűnik a nagy sikerű sorozatban, a Tudorokban is

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár