2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Adótartozás fojtogatja az amerikai rabszolgaság múzeumának tervét

2011. július 26. 12:01 The New York Times

A rabszolgaság múzeumának egy évtizede bejelentett terve talán sosem jut el a megvalósulásig - az építési területen felhalmozott tetemes adótartozás miatt.

Tíz évvel ezelőtt az első afroamerikai kormányzó, a demokrata L. Douglas Wilder jelentette be a virginiai Fredericksburgban építendő múzeum tervét: az Egyesült Államok Nemzeti Rabszolgaság Múzeumát akkor egy 15,3 hektáros területen akarták felépíteni. A grandiózus terv azonban máig sem jutott el a megvalósításig, sőt 215 ezer dolláros adósság halmozódott fel adókból és illetékekből, ezért a város vezetése bejelentette, hogy a területet a tetemes tartozás miatt árverésre bocsátja.

Néhány csalódott, korábban tárgyakat adományozó magánszemély visszaigényelte ereklyéit, de a volt kormányzó egyetlen válasza egy februárban keletkezett honlapbejegyzés volt, amelyben kijelentette: a múzeum nem halt meg, és a tárgyakat biztonságosan tárolják egy raktárban. Wilder blogbejegyzésében utalt arra, hogy amint talpra áll a gazdaság, folytatják a munkálatokat. Ellentmond az egykori kormányzó bejelentésének, hogy Lawrence A. Davis tiszteletes, az igazgatótanács tagja bevallása szerint több mint egy éve nem hallott Wilder felől, ráadásul az intézmény vezetése szinte soha nem ül össze, az irodák elhagyatottak, az adománygyűjtésre kiadott állami engedély pedig lejárt.

A volt kormányzó grandiózus terveket készített, évenkénti kétmillió látogatót álmodott a létrejövő múzeumba; színház, könyvtár, osztálytermek, valamint egy dohánnyal és gyapottal ellátott kert kialakítása is tervbe volt véve. Mindebből mára csak egy 2007-ben felavatott kert készült el, benne egy szoborral, amely egy kezeit az ég felé tartó embert ábrázol.

A hatalmas terv bedőlése sokakat felháborított. A 62 éves Therbia Parker szerint - aki maga is tárgyakat adományozott a jövendőbeli múzeumnak - Wilder hozzáállása a helyzethez pofon minden afroamerikai számára. Mások, mint Larry Sabato a Virginiai Egyetem Politikai Központjának igazgatója, nem értik az igazgató viselkedését. Mikor ugyanis 2001-ben Wilder hozzájutott a földterülethez, már nyilvánosan megvitatták egy másik hasonló múzeum tervét. A másik, washingtoni székhelyű intézmény már építés alatt áll a Smithsonian égisze alatt; az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumának 500 millió dolláros költségeit félig a szenátus állja, az épülőben lévő intézmény tartalmazni fog egy rabszolgasággal foglalkozó részt is.

G. M. Haney, Fredericksburg gazdasági vezetője szerint a múzeumnak 30 napja van adótartozásai kiegyenlítésére, mert ezt követően eladásra kerül a terület. A tisztviselő hozzátette: a városnak talán bírósághoz kell fordulnia, ugyanis a telek előző tulajdonosa, Larry D. Silver olyan kikötést tett, amely szerint a földterület csak karitatív vagy oktatási céllal hasznosítható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár