2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Odüsszeusz ithakai palotáját

2010. augusztus 25. 10:07

Egy nemrég felfedezett, i.e. 8. században is használt palota lehetett Odüsszeusz otthona - véli egy görög régész, aki szerint mindez azt is jelenti, hogy Homérosz eposzának hőse tényleg létezhetett.

Odüsszeusz az ókori eposz szerint Trója bukása után tíz éven át hajózott, míg végre hazatérhetett Ithakára, ahol feleségét, Pénelopét kérők ostromolták, ám a hős apja és fia segítségével lemészárolta őket, majd újra elfoglalta jogos helyét.

Az Ithaki szigetén ásó görög régészek most egy meglepő bejelentéssel álltak elő: eszerint megtalálták az Odüsszeiában is szereplő palotát. A Ioannina Egyetem szakemberei 16 évi ásatás után egy hatalmas, háromemeletes épületre bukkantak, amelynek lépcsőit a sziklába faragták, és amit a helyszínen felfedezett cseréptöredékek szerint az i.e. 8. században használtak. Emellett egy, az i.e. 13. századból származó kutat is találtak. Az építmény egyben nagyon hasonlít Mükéné és Pülosz palotáihoz.

Az ásatásokat vezető Thanasszisz Papadopulosz professzor szerint a palota minden részletében megfelel az eposzban olvasottaknak, és nyilatkozataiban örömét fejezte ki, hogy sikerült régészetileg is igazolni az általa 2006-ban már bemutatott elméletet. A görög kulturális minisztérium azonnal bejelentette a kutatások további finanszírozását, míg a helyi önkormányzat is támogatásáról biztosította a szakembereket.

A bejelentést a tudományos társadalom tagjai azonban szkeptikusan fogadták: Adriano La Regina olasz régész szerint az eposzokban szereplő alakok kitaláltak, így most nem az Odüsszeia valóságtartalma, vagy épp Odüsszeusz létezésének kérdése a lényeg, hanem a felfedezett palota régészeti értéke.

A kérdést tovább bonyolítja, hogy az ithakai királyság holléte sem egyértelmű: míg a palotát Ithakin fedezték fel, addig Robert Bittlestone brit kutató korábban amellett érvelt, hogy az ókori Ithaka Kefalónián lehetett. Szerinte ugyanis a jelenleg félszigetként ismert Paliki az ókorban még sziget volt, és a szárazföldtől elválasztó csatornát csak a későbbi földrengések során lezuhanó kövek töltötték fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár