2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hastings után dúsgazdag normannok uralták Angliát

2010. augusztus 10. 17:12 The Guardian

A normann hódítás utáni két évtized alatt Angliában egy új, dúsgazdag társadalmi réteg építette ki hatalmi bázisát – jelentette ki egy ma indított adatbázis kapcsán egy Hódító Vilmos báróinak felemelkedését vizsgáló tudós.

A londoni King’s College történésze, Stephen Baxter annak az Ítéletnapi Könyvből (Domesday Book) készített adatbázisnak az egyik társszerzője volt, amelynek segítségével most a hastingsi csata után feljegyzésre került számtalan adat közül szemezgethetünk, s térképeken keresztül követhetjük nyomon az 1066-os év utáni földbirtokviszonyok alakulását. Ezekből kitűnik, hogy Hugh earlje például 19 megyében 300 földbirtokkal rendelkezett, amelyekből évi 800 font jövedelme származott, s így Anglia nemzeti vagyonának egy százalékát termelte meg. „Hugh korunk Abramovicsa volt” – jegyezte meg Baxter, aki ma mutatja be a regisztert a BBC2-n.

Az új adatbázis a tíz éve elindított PASE (Prosopography of Anglo-Saxon England, az Angliai Angolszászok Prozofográfiája) program része, amely húszezer személy (de köztük mindössze csak ezer nő) adatait tartalmazza. A lista segítségével pontosan rekonstruálhatjuk, hogy mi történt azokkal, akiket a hódítás után lajstromba vettek, a térkép pedig megmutatja, Harold earljének halála után hogyan aprózódott fel Essextől Severnig kiterjedő óriási birtoka, s melyek kerültek Hódító Vilmos uralma alá.

A Domesday Book-ot korábban már digitalizálták, a Nemzeti Levéltárban pedig a fakszimile kiadása tekinthető meg. Az új projekt segítségével most már kereszthivatkozásokkal vizsgálhatjuk a földbirtokviszonyokat és a hozzá tartozó neveket Anglia-szerte, az I. Vilmos számára 1086-ban néhány hónap alatt készített munka ugyanis megyénként külön-külön vette számba a személyeket.

A történész szerint a regiszter a politikai elnyomás egyik eszköze volt, amely az angolok megfosztásáról és az új – egyenesen Hódító Vilmostól kapott földtulajdonnal rendelkező – urak jelenlétéről tanúskodik, az ötszáz személy közül ugyanis csupán tizenhárom volt angol származású. „A földbirtokviszonyok kimutatásának egyedül az volt a jelentősége, hogy a hatalom átmenetének problémamentességét demonstrálja. Az egész Domesday Book egy nagy trükkös gyűjtemény” – mondta el Baxter.

Az adatbázis

Sajtóközlemény az indulásról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár