2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izrael segítette hatalomra Uganda diktátorát

2009. szeptember 1. 10:09 The Independent

Amikor 1971. január 25-én hajnalban az ugandai rádió bejelentette Idi Amin hatalomátvételét, a legtöbben a brit titkosszolgálat kezét vélték felfedezni a puccsban. A korábban szigorúan titkos, és most nyilvánosságra hozott iratok azonban egy egész más konspirátort fednek fel az ügy mögött.

A brit külügyminisztérium dokumentumai egyértelműen megerősítik, hogy Amin hatalomra jutása mögött Izrael állt. A kampalai külügyi megbízott, Richard Slater első távirataiból nem derül ki sok, ám hamarosan ő is ráeszmélt, hogy a puccs értelmi szerzője Bar-Lev ezredes, az izraeli védelmi attasé lehetett. Slater táviratai arra is rávilágítanak, hogy Amin minden lépése mögött Bar-Lev állhatott, aki mindvégig tanácsaival látta el a diktátort.

Ez a következő napokban is folytatódott, és Izrael állandó kapcsolatban állt Amin formálódó kormányzatával, és tanácsokkal látta el őt. Nem lehetett meglepő hát, hogy Amin első külföldi útja is Izraelbe vezetett, ahol még Golda Meir miniszterelnök asszony is meglepődött azon, hogy a diktátor mennyi fegyvert venne tőlük.

Egy későbbi távirat bemutatja, hogy Izrael miért lehetett érdekelt Közép-Afrika hatalmi harcaiban. Megtudhatjuk, hogy Szudán déli részén korábban azért támogatták a kormányellenes felkelést, mert az ország részt vett a hatnapos háborúban. Slater szerint persze „nem akarták, hogy a lázadók győzzenek. Azt akarták biztosítani, hogy a harcok folytatódjanak”.

Éppen ezért az 1960-as években az izraeliek segítettek az új ugandai hadsereg kiképzésében is, és Amin is náluk tanult, illetve amikor vezérkari főnök lett, az izraeli hadsereg rajta keresztül támogatta a dél-szudáni felkelőket. Aminnak persze saját motivációja is volt: sokan saját népéből, a kakwa törzsből származtak. Oboténak azonban nem tetszett mindez, és békét akart Szudán déli részén, amivel felbosszantotta Izraelt, és mindez csak fokozódott, amikor 1970 novemberében háttérbe szorította Amint.

A britek a puccsot azonban megértően fogadták, és Bruce McKenzie, az MI6 ügynöke fegyverrel is támogatta volna Amint. (Bármit is tett, később gyanússá válhatott, hiszen Amin hét évvel később őt is meggyilkoltatta.) A fegyverüzletbe azonban a britek is be akartak szállni, így Slater aggodalmai ellenére Amint hamarosan meghívták Londonba is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár