2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínai tankkal bunkermentesítik Albániát

2009. július 27. 15:14 MTI

Albánia hidegháborús elszigeteltségének szimbólumait, a betonbunkereket az egyik legnépszerűbb tengerparton, Semanban pusztulásra ítélte a helyi önkormányzat, s egy öreg, kínai gyártmányú tank segítségével az elsőt már le is rombolta.

"Ezek a bunkerek, amelyek Tiranától 120 kilométerre délre, az Adriai-tenger partján épültek, balesetveszélyesek, és a turisták testi épségét veszélyeztetik, mert volt, aki belefulladt a tengerbe, vagy sérüléseket szenvedett, amikor bemászott" - mondta Sotir Zaka helyi vezető. Hozzátette, hogy a tengerparton már 30 bunkert lebontottak, és a következő két hétben még további 30-at megsemmisítenek. Ez azonban csak "csepp a tengerben", mert Albánia-szerte 700 ezer bunker található.



A védelmi minisztérium elutasította, hogy a bunkereket "eltakarítsák," mert túl sokba kerülne az akció. Albánia masszív erődrendszerét Enver Hodzsa kommunista diktátor építtette ki azután, hogy összeveszett kommunista szomszédjával, Jugoszláviával, a Szovjetunióval, sőt legfőbb támaszával, Kínával is, és teljesen izolálta az országot haláláig, 1985-ig. A bunkerek hatalmas hálózatát a tengerparton és a szárazföld belsejében arra alakították ki, hogy az országot a nyugati "imperialista" hatalmak támadása idején így álcázzák a katonaságot. Az ország költségvetésének az egynegyedét a hadseregre költötték.

Albániát azonban senki nem támadta meg, ma a NATO tagja, és azt tervezik, hogy idén megszüntetik a kötelező katonai szolgálatot. Argon Loci, az albán hadsereg főparancsnokának főtanácsadója azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, nincs pénzük arra, hogy az öreg erődöket fölszámolják. A hadsereg csak egy tankot adott kölcsön, hogy segítse a helyi kezdeményezést a tengerparti Semanban, de többre nem hajlandó - tette hozzá.



A bunkerek egy részét még mindig katonai hadgyakorlatokra használják, de többségük igen elhanyagolt, ellopták a vasgerendákat belőlük, némelyikben állatokat tartanak, gombát tenyésztenek, másokban szextalálkahelyek működnek, vagy WC-nek használják őket, és ezért nem mindenki akarja, hogy fölszámolják az erődöket.

Amikor a kommunista rendszer Albániában is összeomlott 1991-ben, egy Tiranához közeli bunkert egy volt villanyszerelő grillétteremmé alakított. A hely népszerű volt, különösen nyáron, mert hűvös volt belül. Azóta háromemeletes hotel magasodik a bunker fölött, az építmény most raktár és rakit (helyi pálinka) főznek benne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár