2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Válságjelek, avagy a nagy gazdasági világválság pillanatai

2009. július 20. 18:10 MTI

Válságjelek címmel az 1929-33-as nagy gazdasági világválság idején és az azt követő időszakban készült dokumentarista fotográfiákat felvonultató tárlat látható szombat óta Budapesten, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

A szeptember 20-ig látogatható kiállításon látható egyebek mellett Theo Frey svájci fotográfus sorozata a Svájc hegyei között élő szegény parasztcsaládok hétköznapjairól, Walker Evans dokumentum-fotói az amerikai vidék mindennapjairól, Luis Bunuel Föld, kenyér nélkül című filmje és Kálmán Kata Tiborc című fotószociográfiája, a harmincas évek magyar falukutatói mozgalmának egyik alapműve.

A különböző földrajzi térségekből származó, eltérő kulturális hátterű fotográfusok Amerikától kezdve Magyarországig egyaránt megjelenítették a nagy gazdasági világválság idején a társadalom problémáit, mindennapjait - mondta el Bencsik Barnabás, a Lumú igazgatója. Szavai szerint a 20. századi fotográfiának is el kell nyernie méltó helyét a művészetben, hiszen olyan víziókat tükröz, amelyekből a kortárs művészet is táplálkozik.

Három csoport munkáját mutatja be a Szociofotó Magyarországon elnevezésű rész: a Balogh Edgár vezette Sarló mozgalom, a Kassák Lajos irányításával működő Munka-kör és a népi mozgalomhoz kötődő, Ortutay Gyula nevéhez fűződő Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma tagjainak alkotásait - mondta Baki Péter kurátor. A tárlaton így a közönség egyebek mellett a Sarló mozgalomhoz tartozó Blüh Irén, a Kassák körében tevékenykedő Haár Ferenc és Lengyel Lajos, a szegediek közül pedig Kárász Judit képeit tekintheti meg Langer Klára, Sugár Kata, Gönci Sándor és Kálmán Kata művei mellett.

A Munkásfotográfia Hollandiában című rész két alkotására, a Munkások című képre és a magyarországi falvakról készült fotósorozatra hívta fel a figyelmet Flip Bool kurátor, a Holland Fotómúzeum munkatársa. Elmondta: Mark Kolthoff fotós Berlinben ismerkedett meg Besnyő Éva magyar fényképésszel, aki szintén kulcsfigurája lett a holland szociofotónak. Theo Frey svájci fotós nem annyira ismert, mivel eddig a fotóit tartalmazó archívumhoz nem lehetett hozzáférni, ezenkívül látásmódja eltér a többi neves svájci fotóstól - mutatott rá Peter Pfunder kurátor, a Fotostiftung Schweiz munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár