2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napló Hitlerről, a bajor ezred futárjáról

2006. augusztus 17. 11:00

`Hitler másik háborúja` címmel újra megjelent Olaszországban Hans Mend naplója, amelyet szerzője először 1931-ben publikált, és amelyet pár éve a Führer homoszexualitásának alátámasztására használtak fel bizonyítékul.

Rögeszmék és indulatok tárháza

Az első világháborúban a 16. bajor ezred futárjaként szolgált Mend műve középpontjába futártársát, Adolf Hitlert állította. `Ezzel a könyvvel Hitlert, a frontkatonát akarom bemutatni a német népnek, félrevezetés nélkül, olyannak, amilyen valójában volt: bátornak, rettenthetetlennek, a többiek felett állónak`. Annak ellenére, hogy a napló minden oldalán dicsérte a jövendő Führert, a könyvet a náci Németországban elkobozták és elégették. Ugyanerre a sorsra jutott, mint Adolf Meyer, egy másik futár `Adolf Hitlerrel` című könyve. A néhány megmenekült példány a szövetségesek titkosszolgálatainak birtokába jutott, kivonták a forgalomból - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Hitler és bajtársai (Adolf a fehér x alatt)

A könyv elkobzásának hátterében
az állhatott, hogy a figyelmes olvasó a túlzásba vitt dicséret mögött könnyen ki tudta olvasni: Hitler valójában gyáva, az ellenség elől menekülésre kész katona volt. Az is kiderül a naplóból, hogy tele volt rögeszmékkel, indulattal, kegyetlenül megszólta például azokat a katonákat, akik el akarták nyerni az ellenség asszonyainak rokonszenvét, és annyira vigyázott az egészségére, hogy sem italt, sem ételt nem fogadott el bajtársaitól. Csak az ellátás részét képező marmeládban (amit a második világháború katonái "Hitler-szalonnának" hívtak) és a teában bízott.

Még csak utalás sincs a naplóban arra, a 30-as évek végén európai diplomáciai körökben elterjedt pletykára, miszerint Hitlernek intim kapcsolata lett volna egy futártársával. A könyv kurátora azonban nem tartja kizártnak, hogy a könyv cenzúrázásának egyik oka lehetett, hogy Mendet tetten érték egy fiatalkorú fiúval, amiért hat hónapi kényszermunkára ítélték.

Hitler a bajor ezred futárjaként is gyűlölte a zsidókat, bár ennek még nem volt sem biológiai, sem faji tartalma; inkább a túlzott nacionalizmus és a társadalmi igazságosság keresése motiválták. Hitler abban az időben azt vetette a zsidók szemére, hogy saját magukat és a többi zsidó érdekeit fontosabbnak tartják, mint a német nemzet érdekeit. A könyv mindenesetre segíthet megvilágítani, hogy az első világháború hogyan hatott a jövendő nemzetvezető jellemének formálására.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár