2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlin még mindig nyugdíjat fizet Franco náci önkénteseinek

2015. november 9. 13:24

Több mint negyven spanyolországi önkéntes veterán, akik megsérültek, miközben a második világháború során a németek oldalán küzdöttek, kap a német kormánytól mind a mai napig nyugdíjat, amely összesen éves szinten meghaladja a százezer eurót.

Németország ma is tiszteletben tartja azt a Francisco Franco spanyol diktátorral 1962-ben megkötött megállapodást, amelynek lényege az volt, hogy kifizeti a németek oldalán küzdő spanyol katonák nyugdíjait. Bár a polgárháború során kivérzett ibériai ország hivatalosan nem vett részt a második világháború küzdelmeiben, az El Ferrol del Caudillo a Führerrel kötött megállapodás részeként 1941 és 1943 között arra ösztönözte a spanyol önkénteseket, hogy Hitler oldalán vegyék fel a harcot a kommunista Szovjetunió ellen, adta hírül a The Telegraph.

A múlt héten Andrej Hunko, a Baloldali Párt (Die Linke) aacheni parlamenti képviselőjének feltett kérdésére az a „beismerő” válasz érkezett, hogy Angela Merkel koalíciós kormánya mind a mai napig évente több mint százezer eurót fizet ki nyugdíj címén azon túlélőknek (egyes esetekben a rokonaiknak), akik spanyol önkéntesként az úgynevezett Kék Hadosztályban harcoltak a keleti fronton. A pontos adatok szerint ez a szám 107 352 euró (33 és fél millió forint), amelyet 41, a német hadseregben küzdő spanyol veterán, továbbá a harcok során elhunyt nyolc önkéntes özvegye, valamint egy, a Kék hadosztályban harcoló spanyol árvája kap.

Hunko botrányosnak nevezte, hogy Németország hetven évvel a háborút követően még mindig több mint százezer eurót fizet évente – mint említette – „náci kollaboránsoknak”. Hozzátette: „abban az időben ezek az emberek önként csatlakoztak a német fasisztákhoz, hogy az ő oldalukon egy megsemmisítő háborút vívjanak Kelet-Európában. Számomra érthetetlen, hogy a német kormány még mindig ragaszkodik ezekhez a kifizetésekhez, amikor még oly sok háborús áldozat vár az őket megillető kártérítésre”. A Kék Hadosztály túlélőinek történő nyugdíjkifizetésére irányuló megállapodást 1962-ben írták alá az 1939-től 1973-ig a miniszterelnöki tisztséget betöltő Franco kormányának, valamint az NSZK kormányának képviselői.

A náci Németország oldalán összesen 47 ezer spanyol önkéntes harcolt egy Hitler és Franco közti megállapodás eredményeként, amelynek az volt a lényege, hogy az 1936 és 1939 között pusztító polgárháborút átélő Spanyolországot ne érje el túl gyorsan a második világháború szele, ám valamilyen módon segítséget nyújtson a Führernek, valamint Mussolini Olaszországának, és kivegye a részét a háborús erőfeszítésekből.

A német kormány képviselője által beadott válaszban megemlítette, hogy a kutatások szerint a Kék Hadosztály tagjai közül 22 ezer fő elesett, megsebesült vagy tűnt el nyom nélkül a háború éveiben. Más becslések szerint 5 ezer spanyol hunyt el a keleti fronton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Kék Hadosztály önkéntesei ezen az úton jutottak el 1941-ben vasúton NémetországbaÍgy fogadták Bajorországban 1941 júniusában a spanyol önkénteseketA Kék Hadosztály tagjai a keleti frontonSpanyol önkéntesek valahol oroszországbanHitler és Franco
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár