2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arábiai Lady: Gertrude Bell a Közel-Keleten

2022. március 27. 07:35 Balázs-Piri Krisztina

Tudós volt, remek író és befolyásos diplomata. Gertrude Bell életműve mind a mai napig hatással van a világpolitikára, hiszen óriási szerepet játszott a közel-keleti határok átrendeződésében, Irak létrejöttében. Azt elképzelni sem tudjuk, hogy az Angliában 1868-ban született és Bagdadban 1926-ban elhunyt asszonynak bokros teendői közepette a szerelem miként fért bele az életébe. De megtalálták szenvedélyes hangú privát levelezését, amely arról tanúskodik: a magánéletében sem volt a konvenciók rabja.

Gertrude Bell

A kislány még a harmadik évét sem töltötte be, amikor édesanyja meghalt, így politikus apjával alakult ki komolyabb érzelmi kapcsolata. A gazdag és befolyásos famíliába – már Gertrude nagyapja, Sir Isaac Lowthian Bell is szerepet játszott a nagypolitikában – érkező, meséket író mostohaanya is pártolta Gertrude oktatását, mivel úgy tartotta: a lány túl okos ahhoz, hogy férjhez menjen.

Így előbb a neves Queen’s College-ba, majd Oxfordba küldték, ahol modern kori történelmet tanult, és kitüntetéssel végzett. Az évfolyamán kilenc férfi mellett csupán egyetlen nőtársa akadt – a későbbi történész, író, Alice Greenwood.

Perzsa szerelem

Fordulatot Gertrude életébe a nagybácsinál, Sir Frank Lascelles teheráni nagykövetnél tett látogatása hozott. Ahogy betöltötte 24. életévét, szabadon utazhatott, hiszen a kor megítélése szerint már vénlánynak számított. A kis flörtnek induló nagy románca a követség titkárával, Henry Cadogannal a szigorú apa jóváhagyása nélkül hamar véget ért, ráadásul tragikus módon: a férfi 1893-ban autóbalesetben meghalt (előzőleg azonban megrögzött szerencsejátékosként óriási adósságot halmozott fel).

Gertrude szerelme azonban megmaradt Perzsia iránt, ezért megtanult perzsául, a fárszi több változatát ismerte (nyelvtudása amúgy is legendás volt, a kötelező francia mellett németül, olaszul, spanyolul, sőt még törökül is beszélt). Így tolmács nélkül is nagy kirándulásokra merészkedhetett.

S bár sok helyütt a helyi lakosok furcsállották a különc angol ladyt, aki saját maga tervezte, bő szárú szoknyanadrágot hordott, a sivatagban is porcelán étkészletből evett, és felfújható gumikádban fürdött, lassan elfogadták személyét, sőt Al Khatunnak, azaz „tiszteletre méltó, nemes asszonynak” nevezték. (A combjára erősített pisztolyt senki sem látta.)

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. tavaszi számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár