2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A merénylet napja

2013. november 22. 13:20 MTI

"Most már befejezheted, elvesztettük"

Jones a traumatológia előtt pillantotta meg Jackie Kennedyt, aki csöndben beosont a kezelőbe, és sztoikusan nézte, ahogy férjét vizsgálják. "A szemei nyitva voltak, de nem mozogtak" - mondta Jones. A kezelőben Malcolm Perry doktor az elnök nyakán esett sebet vizsgálta. Kollégáját, Robert McClellandot kérte meg, hogy tartsa a sebészhorgot. "Ahogy odaálltam, sokkot kaptam. Azt mondtam Perrynek: Jézusom, láttad a tarkóját? Eltűnt!" - emlékezett vissza McClelland. Nem sokkal később Kennedy szívverése leállt. "Most már befejezheted, elvesztettük" - mondta egy másik orvos Perrynek. A halál beálltát követően egy pap feladta az utolsó kenetet JFK-re.

Eközben Dallas utcáin hajsza indult a merénylő után. J.D. Tippit rendőrjárőr ebédszünetről tért vissza a munkába, és hamarosan meg is látott egy férfit, akire illett Oswald személyleírása. Ahogy kilépett kocsijából, a férfi agyonlőtte őt. Amikor a rádió hírt adott a rendőr lelövéséről, John Brewer, egy közeli cipőbolt menedzsere gyanút fogott: egy férfi a kirakatba feledkezve álldogált, és füle botját sem mozdította az ott elszáguldó, szirénázó rendőrautókra. A gyanús férfi egy mozi felé vette az irányt, Brewer pedig követte, és megszólaltatta a riasztót. Oswaldon rövid időn belül bilincs volt.

Nem sokkal később rendőrök kopogtattak Ruth Plaine ajtaján, aki éppen Marina Oswalddal nézte a híreket a tévé előtt. "Őrizetbe vettük Lee Oswaldot egy rendőr lelövéséért" - jelentették be, majd elkezdték kihallgatni őket. Amikor azt kérdezték, volt-e fegyvere Oswaldnak, Plaine rögtön azt felelte, hogy nem, de Marina a garázsba vezette a rendőröket, és megmutatta a helyet, ahol férje a puskáját rejtegette. A fegyver nem volt ott.

"Ez volt a legszörnyűbb pillanat. Bárcsak tudtam volna, hogy Lee Oswald puskát rejteget a garázsomban!" - mondta Plaine. Fél három körül Dallasban az elnöki gép fedélzetén - Clint Hill és Jackie Kennedy jelenlétében - beiktatták az elnöki hivatalba Lyndon B. Johnsont, JFK alelnökét, aki maga is jelent volt a gyilkosságánál. A gép - Kennedy koporsójával a fedélzeten - Washington felé vette az irányt, ahol két perccel 6 előtt szállt le.

A fővárosban megállt az élet. JFK munkatársai Washington kietlen utcáin a Fehér Ház felé igyekeztek, készülve a virrasztásra. "Jackie Kennedy megüzente, hogy a Fehér Ház keleti termének - ahol az elnököt ravatalra helyezték - úgy kell kinéznie, ahogy akkor, amikor (Abraham) Lincoln (az Egyesült Államok egyik legnagyobb kaliberű, szintén meggyilkolt elnökének) holtteste feküdt ott" - mondta Richard Goodwin, JFK volt szövegírója.

Clint Hill végig a First Ladyvel maradt, miközben felboncolták az elnök testét, majd visszavitték a Fehér Házba, ahova hajlani fél öt körül érkezett meg. A ravatalra helyezett test előtt Jackie és más családtagok imádkoztak. Hill a dolgozószobájába ment, ahol néhány feljegyzést vetett jegyzetfüzetébe. Ekkor fogta el először a lelkiismeret-furdalás, ami éveken át gyötörte, depresszióssá és alkoholistává tette. Úgy érzete: megvédhette volna az elnököt a halálos lövedéktől, ha gyorsabban reagál. Mire Hill otthagyta irodáját, és kocsijához sétált, már másnap reggel hat óra volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár