2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerelmek a Fehér Házban

2012. november 6. 10:01

Grover Cleveland és Maria Halpin

Cleveland (1837-1908) szintén kivételesen érdekes, mivel ő az egyetlen, akit két különböző alkalommal választottak elnöknek (1884, 1892), illetve ő az egyedüli elnök, aki már a Fehér Ház lakójaként házasodott. Cleveland, mint a New York-i presbiteriánus tiszteletes gyermeke, egy életre elkötelezte magát a politikai korrupció elleni harc mellett. Habár első elnöki kampányát jelleme szilárdságára építette, a Buffalo Evening Telegraph kiderítette, hogy az 1870-es évek elején Maria Halpintól, egy áruházi ruhatár vezetőjétől gyermeke is született. Az 1884. július 21-én megjelent szám főcíme így tálalta az eseményt: „Megdöbbentő eset: Maria Halpin és Cleveland kormányzó fiának szánalmas története.”

Maria Halpin az 1870-es évek elején költözött Buffalóba. A harmincas éveiben járó özvegy és Grover Cleveland közötti kapcsolat eredményeként 1874 szeptemberében született meg közös gyermekük, akit Cleveland ügyvédi irodai partnere után Oscar Folsom Cleveland néven anyakönyveztek. 1874-ben Mrs. Halpin nyilvánosan is Grover Clevelandet nevezte meg apaként, aki el is ismerte az apaság tényét, és pénzügyileg is támogatta az árvaházban elhelyezett gyermeket.

Annak ellenére, hogy az 1884-es kampányban ellenfelei gyakran idézték a törvénytelen gyermekről szóló versikét – „Mami, hol a Papi?”, amire a győztes Demokrata Pártiak így válaszoltak: „Hát a Fehér Házban! Hi-hi-hi!” –, Cleveland 1892-ben másodszor is elnyerte a jogot, hogy vezesse az Egyesült Államokat. Mrs. Halpint alkoholproblémái miatt Cleveland – jogi kapcsolatai révén – elmegyógyintézetbe záratta, s miután gyógyulása után Niagara Fallsba költözött, továbbra is számíthatott az elnöki segítségre. Ugyanakkor Maria Halpin megpróbálta megszerezni a gyermekfelügyeleti jogot, de Cleveland 500 dollárt fizetett neki, hogy felhagyjon a perrel. Fia, Oscar Folsom Cleveland időközben felnőtt és kiváló orvossá vált.

1886. június 2-án Cleveland elnök házasságot kötött Frances Folsommal, elhunyt jogász partnere lányával. Az újdonsült feleség tudott a törvénytelen gyerekről, de megbocsátott férjének. Az elnök a továbbiakban hű maradt feleségéhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár