A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Fodor Mária

Marie Antoinette megteremtői

A kis osztrák hercegnőt, amikor 14 évesen megérkezett Párizsba – hogy hozzámenjen a trónörököshöz –, csinos, de igen rosszul öltözött, egyszerű lánykának látták a kortársak. A jövendő királyné észrevette a lenéző arcokat és elhatározta: mindent megtesz azért, hogy ez többé ne fordulhasson elő. Párizs legnagyobb tehetségeinek segítségével sikerült valóra váltania az álmát. A nép számára ő volt a romlás megtestesítője. Madame Deficit, így csúfolták. Azt gondolták, hogy elkényeztetett puhány, akit csak a luxus érdekel. Pedig a hozzá közel állók jól tudták: igazából a pasztellszínű, egyszerű dolgokhoz vonzódott. De királynéként nem engedhette meg magának, hogy ne a legjobbat és legdrágábbat vegye meg mindenből. Különben nem tisztelték volna az udvarban. 

A legfontosabb dolog, amivel királynéként megalapozhatta saját hatalmát, a szépsége volt. De nem a természetes és egyszerű, hanem a fényes és káprázatos, amely előtt mindenkinek fejet kell hajtania.

Marie Antoinette saját kiadásai céljára évente 120 ezer livre költőpénzt kapott – de gyakran a duplájánál is többet költött. Divatdiktátornak lenni ugyanis drága mulatság, pláne akkor, ha az ember az uralkodó felesége, és a hagyomány azt diktálja, hogy kétszer ne vegye fel ugyanazt a ruhát. Ha heti 18 pár kesztyűt és négy pár cipőt kell megvásárolnia, és naponta háromszor kell átöltöznie.

Rose Bertin – aki divatikonná varázsolta

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Marie Antoinette kéthetente találkozott Rose Bertinnel, hogy megbeszélje vele, milyen színű és szabású ruhát hozzon neki. A szegénysorból származó lány 9 éves kora óta volt a divatszakmában. Varrónőként, kalapossegédként kezdte a pályáját – mint oly sokan –, de kivételes szeme, divatérzéke és üzleti tehetsége révén 25 évesen már saját boltot nyithatott, amelynek a neve Grand Mogul volt. Az egzotikus név elvarázsolta a vevőket éppúgy, mint a márványfalak és a híres vevők portréi, amelyek üzletében díszelegtek.
 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2018. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár