2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kvíz


Teszt: 2. feladatlap

1.) A feladat az ókori vallásokkal kapcsolatos. Ki látható a D jelű képen?

Mózes
Pál apostol
Zeusz
Buddha

2.) A feladat az ókori vallásokkal kapcsolatos. A képen szereplő ábrázolások közül melyik tartozik a monoteista valláshoz?

A
B
C
D

3.) A feladat a középkori Magyarország történetére vonatkozik. Melyik uralkodó nevéhez köthető a kapuadó elrendelése?

Hunyadi Mátyás
Károly Róbert
Nagy Lajos
Habsburg Albert

4.) A feladat a középkori Magyarország történetére vonatkozik. Melyik uralkodó nevéhez kötődik királyi vármegyerendszer megszervezése?

I. István
IV. Béla
Hunyadi Mátyás
I. László

5.) A feladat a középkori Magyarország történetére vonatkozik. Melyik királyunk uralkodására alatt történt Hunyadi János hosszú hadjárata?

V. László
Luxemburgi Zsigmond
I. Ulászló
II. Ulászló

6.) A feladat a XVIII. századi Magyarország népesedési viszonyaira vonatkozik. Nevezzen meg egy olyan népcsoportot, amelyet a XVIII. században a határokon túlról telepített be az állam Magyarországra!

szerb
horvát
német
román

7.) A feladat a XVIII. századi Magyarország népesedési viszonyaira vonatkozik. Nevezzen meg egy olyan népcsoportot, amelynél jelentős volt az önkéntes, szervezés nélküli bevándorlás is!

német
lengyel
horvát
román

8.) A feladat a XVIII. századi Magyarország népesedési viszonyaira vonatkozik. Melyik népcsoportot jelöli a kördiagramon látható 10,7%?

lengyel
szlovák
magyar
cigány

9.) A feladat a XVIII. századi Magyarország népesedési viszonyaira vonatkozik. A kördiagram segítségével határozza meg, hogy mennyi volt a magyar anyanyelvűek száma az 1787-ben összeszámlált 9,3 millió országlakosból!

4,7 millió
4,1 millió
5,2 millió
3,9 millió

10.) A feladat a XVIII. századi Magyarország népesedési viszonyaira vonatkozik. Melyik népcsoportot jelöli a kördiagramon látható 41,6%?

magyar
szlovák
örmény
lengyel
Bezár