2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kulcsár Ádám

Hét diktátor furcsa hobbival

Férfiaktképek és Disney-figurák rajzolása, hegedülés, bizarr fotóalbum készítése, romantikus novellák írása, na és persze filmek, illetve sport minden mennyiségben – így kapcsolódtak ki a világ legismertebb diktátorai.

Sztálin férfiaktjai

Sztálin egyik életrajzírója azt állítja, hogy a szovjet pártfőtitkár egyetlen hobbija a kerti munka volt. 1949-ben például, amikor a lengyel származású Konsztantyin Rokosszovszkijt (Lengyelország marsallja és honvédelmi minisztere) Sztálin a dácsájába invitálta, a diktátor személyesen fáradt ki a kertbe, és onnan, vendége legnagyobb meglepetésére, egy csokor fehér rózsával tért vissza. Sztálin a csokrot Rokosszovszkijnak adta hálája jeléül, amiért a férfi a szülőföldjét szolgálta.
Sztálin azonban a rajzolásnak is hódolt. A pornográf stílusjegyeket magán viselő, meztelen férfiakat ábrázoló rajzainak autentikus voltát hivatalosan is megerősítették, orosz pszichológusok pedig azóta már azt is megállapították, hogy e művekben a homoszexualitásnak nyoma sincs. Trágár és politikai ellenfeleire utaló szavak ugyanakkor helyet kaptak a rajzokon, amelyeket 2009-ben, a „népek atyja” születésének 130. évfordulóján ki is állítottak Moszkvában.

Egybehangzó források szerint Sztálint nagyon érdekelte a történelem, és képes volt naponta akár 500 oldalt is elolvasni ebben a témában − miközben a szépirodalmi műveket sem vetette meg, a kedvenc – ugyanakkor számtalanszor meg is leckéztetett – írója Bulgakov volt. Fiatal korában a generalisszimusz költőként is kipróbálta magát, Soselo álnév alatt grúz nyelven több verse is megjelent.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2015. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár