2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Turbucz Dávid

Horthy Miklós testvérei

Magyarország későbbi kormányzójának nyolc testvére volt, édesapja, Horthy István a vármegyei közéletben vett részt, ám azzal, hogy 1893-ban a főrendiház tagjává vált, országosan is ismert lett a család. A helyi szintű karrierépítés mondható el Horthy egyik bátyjáról, Szabolcsról is. Nála ismertebb volt az elsőszülött fiú, István, aki a bécsi udvarban is szolgált. A legmagasabbra azonban Miklós jutott: először a Monarchia hadiflottájának parancsnoka, majd 1919 és 1944 között Magyarország első embere lett. Ez a cikk azonban nem róla, hanem a testvéreiről szól. 

Népes család áldozatokkal

A családi hagyományoknak megfelelően az elsőszülött fiú apja után az István (1858. december 21.) nevet kapta. Őt követte Zoltán (1860. július 7.), Béla (1862. április 15.), Paula (1863. december 22.) – nevét édesanyja, Halassy Paula után kapta –, Miklós (1868. június 18.), Erzsébet (1871. október 3.), Szabolcs (1873. január 28.), Jenő (1874. november 27.), majd a kétéves korában meghalt testvére után keresztelt Jenő (1877. január 8.).

Horthy leánytestvéreiről nem sokat tudunk, középnemesi családokba házasodtak be, ezáltal erősítették a családi kapcsolatokat. Paula gyermekkoráról, tanulmányairól nem rendelkezünk ismeretekkel. 1882 nyarán házasodott meg, férje, Graefl Jenő függetlenségpárti országgyűlési képviselő volt. Poroszlón éltek, négy gyermekük született, akik 1920 után rendszeresen vendégeskedtek Gödöllőn vagy Kenderesen a kormányzónál. Paula azonban már 1906-ban elhunyt. Erzsébet 1894-ben lett Péchy György huszártiszt felesége. Házasságukból egy lány született. Erzsébet és a bátyja, a kormányzó között mindvégig szoros volt a kapcsolat. 1945 után is Magyarországon élt: a nyugdíjat megvonták tőle, 1952-ben majdnem a kitelepítés áldozata lett, ráadásul súlyos betegen, végül az unokája, Kenyeres Mária érte el, hogy mentesítsék a kényszerintézkedés hatálya alól. Rendkívül szerény körülmények között élt a családjával. 1955. március 14-én hunyt el Keszthelyen. Paulát és Erzsébetet sem Kenderesen temették el.

A gyermekeit szigorúan és határozottan nevelő Horthy István a kiegyezés megkötése után mindent megtett, hogy fiai az akkor megnyílt polgári és katonai pályákra kerüljenek. Ennek érdekében a politikai kapcsolatait is felhasználta. Két fia, Jenő és Béla fiatalon hunyt el. Jenő kétévesen 1876-ban, míg Béla 1880. május 29-én. Béla, Miklós bátyja a fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia növendéke volt, amikor egy gyakorlat során véletlen lőszerrobbanás következtében megsérült, majd napokkal később vérmérgezésben meghalt.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. tavasz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár