2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Paul Skates

Abraham Lincoln meggyilkolása

Abraham Lincolnt manapság is az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökeként emlegetik, arcmása felkerült a Mount Rushmore-ra is. A republikánusok első elnökét az amerikai polgárháború utolsó napjait követően ölték meg. A merényletet egy kiterjedt csapássorozat részének szánták, hogy ezzel fordítsák meg a háború menetét, de végül csak Lincoln esett áldozatul a gyilkos tervnek.

Az elnök és a háború

Abraham Lincoln nem született jómódú családban, így nem volt eredendően predesztinálva arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen belőle. A magas és éles eszű fiú azonban a mostohaanyja hatására, valamint szorgalmas önképzésének köszönhetően aránylag gyorsan emelkedett a társadalmi ranglétrán. Földmérő és ügyvéd is volt, mindkét foglalkozását autodidakta módon sajátította el.

Első politikai tisztsége New Salem postamestersége volt 1833-tól. Ekkoriban a Whig Párt színeiben politizált, és az ő soraikban ült akkor is, amikor Illinois államban képviselővé választották 1834-ben. Amerikában az idő tájt a rabszolgaság kérdése osztotta meg leginkább a társadalmat és a politikai életet, maga a Whig Párt is a belső harcoknak lett az áldozata, noha két alkalommal is megnyerte az elnökválasztást.

Lincoln az újonnan megalakuló Republikánus Párt színeiben szállt versenybe 1860-ban az illinois-i szenátusi székért, és a Stephen Douglasszel folytatott vitái annyira híressé tették a nevét, hogy a veresége ellenére a republikánusok elnökjelöltjévé választották. Az egyik legnagyobb ellenfelét, William H. Sewardot azzal múlta felül, hogy kevésbé radikális abolicionistának gondolták. A demokraták ugyancsak megosztottak voltak, és két jelöltet is elindítottak, úgyhogy Lincoln erős ellenfél nélkül maradt, és begyűjtötte a szükséges elektori szavazatokat.

Hiába lett azonban elnök Lincoln, a rabszolgaság kérdése annyira kettéosztotta az USA társadalmát, hogy a déli államok kiléptek, és megalapították az Amerikai Konföderációs Államokat. A háború kezdetén az erőviszonyok kiegyenlítettek voltak, de az északiak lassan fölénybe kerültek, és az 1863-as gettysburgi csatát követően átvették a kezdeményezést. Lincoln 1864-ben sikeresen újraválasztatta magát elnöknek, és 1865-ben nagyon közel került a polgárháború lezárásához.

A színész és a déliek

Ahogy a déli, konföderációs államokban sem volt mindenki a rabszolgaság feltétlen híve, úgy az északiak között is szép számmal voltak olyanok, akik ellenezték a Lincoln és mások által szorgalmazott rabszolga-felszabadítást. John Wilkes Booth egyike volt ezeknek az embereknek. 1859-ben például önkéntesként volt jelen a rabszolgaság ellen küzdő John Brown kivégzésénél. Polgári foglalkozása azonban a színészet volt, és ezen a téren komoly sikereket mondhatott a magáénak, a korszakban népszerű és ünnepelt színésznek számított. Büntetést is kellett fizetnie azért, amiért St. Louisban a színpadról azt üzente, hogy az elnök és az egész átkozott kormány menjen a pokolba.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2018. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár