A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Bogos Zsuzsanna

Középkori étrendek a
budai várban

A föld alól is előteremtjük azt, amit nagyon szeretnénk. Középkori ételkultúránkkal például szó szerint ezt kell tennünk: az írásbeli források töredékessége miatt régészeti ásatások segítségével kell kiderítenünk, mi kerülhetett a budai vár lakóinak a tányérjába. Kutatóinknak köszönhetően erről ma már van némi ismeretünk, sőt azt is sejthetjük, hogy az említett tányér miként nézett ki.

A budai várnegyed alatt rejtőző kutak, hulladékgödrök igazi „csemegéket” tartogatnak a magyar gasztrotörténet iránt érdeklődőknek: középkori konyha berendezési tárgyai, valamint növényi és állati maradványok kerültek felszínre ezekről a helyekről.

A Várnegyed épületei alatt többszintes pincerendszer húzódik, itt tartották egykor a hűtést igénylő élelmiszereket és a budai polgárok egyik fontos jövedelemforrását, a bort. A város környéki szőlőbirtokok jó minőségű, jó áron eladható italt kínáltak az elsősorban kereskedelemmel és kézművességgel foglalkozó lakosoknak, a szegényebbek pedig napszámosként dolgozva éltek meg ebből a gyümölcsből. A középkori kutak mélyéről ezres nagyságrendben kerültek elő a borkultúra nyomát jelző szőlőmagok, valamint régi iratokból tudhatjuk azt is, hogy milyen fajtákat termesztettek a középkorban. Olyan izgalmasan hangzó, de mára feledésbe merült elnevezések említhetők meg, mint a kecskecsöcsű, a makkszőlő, a rózsaszőlő, a berkenyelevelű, a szagos bajnár vagy a bakator. A középkori budai borok egyébként fehérek voltak.

Háztartás a mélyben

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Az egykori lakóházak majd mindegyikéhez ciszterna vagy kút tartozott, ezekből ugyancsak érdekes leletek kerültek a felszínre. Olyan használati tárgyak, növénymaradványok, állati csontok, amelyek valósággal mesélnek konyhakultúránk múltjáról. A Szent György téri kút például – B. Nyékhelyi Dorottya összegzése szerint – különféle cserépedényeket (fazekak, bögrék, fedők, kancsók, korsók és tárolóedények, amelyek között vannak virágmintás és színezett darabok), valamint üvegtárgyakat rejtett. Utóbbiakból találtak velencei gyártású, díszített nyakú palackot és cseppekkel díszített poharat, továbbá cseh poharat is. Az egyik leggazdagabb leletegyüttest a Teleki-palota Szent György utcai mélykútja adta. Ebből például cipőket, Zsigmond korabeli pénzérméket, fésűket, valamint egy Anjou-címeres selyemkárpitot sikerült felszínre hozni, no meg számtalan konyhai tárgyat, például ónozott tálat, fa- és csontnyelű késeket, fakanalakat, fatányérokat. A Táncsics Mihály utca 17–21. alatt található középkori kútból szintén hétköznapi konyhai eszközök kerültek elő: zöld mázas, kívül fehér mázas fazék fedővel, belül sárga mázas, füles korsó. Ezek segítségével a régi konyhák színvilága is felidéződik. Egy héber feliratú pohártöredék pedig a középkori Buda zsidó lakosainak őrzi emlékét.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2015. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár