2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zenés vásznon a korabeli Budapest: a budai Vártól a kőbányai telepig

2020. július 27. 16:54 Csatári Bence

A vájt szemű mozgóképrajongók jól tudják, hogy a múlt századi könnyűzenés filmeken vagy televíziós felvételeken a főváros számos emblematikus helyszíne visszaköszön. Az ezáltal különleges fénytörésbe kerülő épületek sokat elárulnak arról, hogyan is szórakoztak szüleink, nagyszüleink, a nagy beatgeneráció és az őket követő rocker-csöves nemzedék, amelynek tagjai élettel töltötték meg ezeket a nagy múltú tereket. Utólag, persze, meglehetősen furcsa látni és értelmezni, hogy épített örökségünk ékei a kádári rezsimben nem jelentettek többet, mint könnyűzenei díszletnek lenni.

Jól fésült mintagyerekek babazsúrja a Vár Klubban

Az 1967-ben Banovich Tamás által rendezett, Ezek a fiatalok című film a beatgeneráció egyik kultikus helyszínére, a budai Várban, a Szentháromság és a Hess András tér sarkán található Vár Klubba kalauzol bennünket.

A Fellner Sándor tervezte, 1904-ben a Pénzügyminisztérium számára átadott neogótikus épületben később általános iskola nyílt, majd 1954-ben a Budapesti Műszaki Egyetem vette át, és vidéki hallgatóinak rendezett itt be kollégiumot. Nem sokkal ezután kezdődött az igazi őrület a beatbandák próbáival, amelyek zajos sikereik közepette egymásnak adták a kilincset.

1962. szeptember 23-án az Omega itt kezdte pályafutását, méghozzá úgy, hogy tudtukon kívül nevezte el őket a klubvezetés. De játszott itt a későbbiekben a Futurama, a Wastaps, az Echo, a Nautilus vagy a Tolcsvay-fivéreknek is helyet adó Wanderers, míg a bárban az azóta már közmondásossá vált Sakál Vokál szórakoztatta a nagyérdeműt.

Így vált a hatvanas években a historizáló stílusú Vár Klub az egyik legfelkapottabb és legprogresszívebb ifjúsági szórakozóhellyé, ahol egészen a hetvenes évek elejéig kötelező volt a fiúk számára a zakó és a nyakkendő viselete.

Nem kis elismerést jelentett, ha valaki a Vár Klubban léphetett fel, akár a szombati táncos összejöveteleken, akár a koncerteken, ahol már nemigen táncoltak „ezek a fiatalok”, hanem az új divat szerint inkább csak hallgatták és énekelték a dalokat. Ezt örökíti meg a játékfilm is, amelyben egy semmitmondó történetbe ágyazva az ódon falak között láthatjuk, hogyan szórakozott az ifjúság.

Persze a rendezőnek vigyáznia kellett, nehogy túlságosan is felhevült fiatalságot mutassanak a kamerák, így jól fésült mintagyerekek babazsúrjának sikerült beállítani a bulit, ami „élesben” egyáltalán nem volt az.

Mintha a hatvanas évek tinédzserei, a filmben megjelenő Illés, a Metro és az Omega, valamint Koncz Zsuzsa és Zalatnay Cini rajongói ugyanúgy szórakoztak volna, mint szüleik Németh Lehelt vagy a Záray–Vámosi házaspárt hallgatva.

A film így annak ellenére, hogy számba veszi az együttesek repertoárját, nem igazán lehetett hiteles, de a magyar rock- és filmtörténet első próbálkozásának megtette, nem beszélve arról, hogy a híres-nevezetes Vár Klub hangulatába óhatatlanul beleszagolhattunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A többek között Kállai Ferencet, Kosztolányi Balázst vagy Zalatnay Cinit felvonultató, Ezek a fiatalok című zenés film a Vár Klub hangulatába enged betekintéstAz 1960–1970-es években Ybl Miklós remekműve, a Várkert Bazár a Budai Ifjúsági Parknak adott otthontA film főhőse a korszellemnek megfelelően munkásszállón lakikA Tolcsvay-trió egy hatalmas prérin eszkábált színpadonToldy MáriaA Kopaszkutya című film a külvárosból induló Colorado zenekar nehézségeit mutatja be, az együttes tagjait a Hobo Blues Band zenészei alakítjákVikidál Gyula Koppányként hódította meg a Királydombot
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár