2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vér és dekadencia: Róma nyolc leghírhedtebb uralkodója

2018. szeptember 6. 09:28 Múlt-kor

Köztudomású, hogy a római császárok közül sokat tartanak számon vérszomjas vagy őrült uralkodóként. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy egy uralkodót nem lehet egyetlen tulajdonsága vagy szokása alapján teljességgel megítélni – sok császár, akit ma véreskezű diktátornak tartunk, a maga korában kiváló vezetőnek, illetve adminisztrátornak számított, és olyan is van, akit saját korában tartottak őrültnek – például azért, mert szeretett a nyilvánosság előtt fellépni –, viselkedése azonban napjainkban nem ütné meg a lakosság ingerküszöbét. Alább felsorolásra kerül nyolc olyan császár, aki valamilyen okból hírhedtté vált korában.

Tiberius, a mindenkire gyanakvó (uralkodott Kr. u. 14-37)

Tiberius volt Augustus utódja, habár nem ő volt Róma első császárának kiszemeltje. Augustus két unokája, Gaius és Lucius azonban korán meghaltak, a harmadikat, Agrippa Postumust pedig maga a császár száműzte, így Tiberius került helyzetbe. Tehetséges hadvezér volt és tisztelte a szenátus véleményét a közügyekben, azonban borús és egyre gyanakvóbb hozzáállása miatt kevesen szerették, ráadásul komoly ellentét feszült közte és háborús hős unokaöccse, Germanicus özvegye, Agrippina között.

Óriási hibát követett el azzal, hogy a törtető és kegyetlen Aelius Seianusra támaszkodott uralma fenntartása érdekében. Seianus valóságos rémuralomnak vetette alá Rómát, egészen addig, amíg Tiberius tudomást nem szerzett arról, hogy az ő helyét is át tervezi venni. A császár ezután letartóztatta és kivégeztette Seianust, ezt követően azonban kórosan gyanakvó lett egész környezetével szemben. Visszavonult Capri szigetére, és kibővítve újjáélesztette a régi római jog árulással foglalkozó törvényeit (leges maiestatis), amelyeken keresztül gyakorlatilag bárkit megvádolhatott árulással, és kivégeztethetett.

Suetonius és Tacitus írásai szerint Tiberius elfajult szexuális ragadozóként élte életét Caprin, ennek azonban több köze lehet a fantáziához, mint a tényekhez. Annyi biztos, hogy a lakhelye közelében a tengerbe omló szakadékot felhasználta arra, hogy a számára nem kedves emberektől megszabaduljon. Tiberius nem volt későbbi utódaihoz hasonló „szörnyeteg”, azonban uralkodása az egyre kegyetlenebb császárok uralmát irányozta elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Tiberius császár mint Jupiter isten
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár