2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törzsfőnökből showman, majd mártír lett a sziúk legendás vezére, Ülő Bika

0000. 0. 00:00 Múlt-kor

Szellemtánc – Washington újra lecsap

Az élete hátralévő éveit a Grand River partján álló kunyhójában, családja körében töltő sziú indián földi pályafutása vége felé egyre közelebb került a Wovoka nevű pajút indián szellemtánc mozgalmához. Wovoka órákon át tartó eksztatikus „szellemtáncokat” járt, miközben látomásai támadtak, s azt hirdette, hogy visszaállítható az ősi indián életmód, mivel a bölények visszatérnek és a fehérek örökre eltűnnek.

Az eleinte kigúnyolt, később gyanakvással figyelt, az indián törzsek körében rendkívül gyorsan terjedő messiásőrületet a hatóságok végül betiltották. A Standing Rock rezervátum vezetője, James McLaughlin is régóta gyanúsnak találta a szellemtáncokat. Amikor emberei azt a hírt hozták, hogy Ülő Bika a szomszédos Pine Ridge rezervátumba szeretne látogatni, hogy a szellemtáncosok új messiását láthassa, elrendelte a törzsfőnök letartóztatását.

Ülő Bikát 1890. december 15-én vették őrizetbe. Letartóztatásának hírére dulakodás tört ki, a lövöldözésben pedig ő maga és kedvenc fia, Varjúláb is életét vesztette. Ülő Bika holttestét egy egyszerű faládában, Fort Yates temetőjében helyezték örök nyugalomra. Temetése 1890. december 17-én mindössze pár percig tartott.

Hunkpapák százai menekültek el a tél közepén Standing Rockból. Egy részük csatlakozott a minikonzsu törzsfőnökhöz, Nagy Lábhoz, aki kereken 350 indiánt vezetett a Pine Ridge rezervátumba. 1890. december 29-én a katonák körülzárták a menekülőket és a dél-dakotai Wounded Knee-hez vezették őket.

Az indiánok azonnal megadták magukat. Ám amikor egy fiatal harcos fegyvere elsült – bár senkit sem sebesített meg – a katonák azonnal tüzet nyitottak. Közel 300 indián vesztette életét a mészárlásban, míg a másik oldalon 25-en haltak meg a golyózáporban.

A Wounded Knee-nél bevetett 7. lovasezred katonái kitüntetést kaptak a Kongresszustól. Ülő Bika halála és Wounded Knee napja nem csak a szellemtánc mozgalom végét jelentette, hanem lezárt egy hosszú, 400 éves háborúskodást is, egy olyan küzdelmet, amelyet az indiánok a szabadságukért vívtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Indián egy hagyományos tipi előttA Little Bighorn-i csatát ábrázoló illusztráció, 1900 körülGeorge Armstrong Custer (1839–1876)Custer és csapatai Little Bighornnál egy 1876-os illusztrációnAmerikai lovas csapatok a Fort Custer erődnél, mélyen a sziúk hagyományos területén, a mai Montana állam területén, nem messze a Little Bighorn-i csatatértőlÜlő Bika és Buffalo Bill 1885-ben
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár