2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színes fotókon kelnek életre az első világháborús katonák mindennapjai

2018. július 13. 09:34 Múlt-kor

Bár a színes film használata csak az 1930-as évektől terjedt el igazán, Paul Castelnau szorgalmas munkájának hála a francia haderő mindennapjait már úgy élhetjük át, mintha csak karnyújtásnyira lennénk a Nagy Háborúban szolgáló katonáktól.

A háborús események és a katonák mindennapjainak megörökítése hosszú történelemre tekint vissza. A középkor nagy csatái, az amerikai függetlenségi háború, vagy éppen a francia forradalom ikonikus pillanatai gyakran köszönnek vissza a festővászonról. A fényképezés feltalása és elterjedése aztán ezt a műfajt is forradalmasította. A neves amerikai fényképész, Mathew Brady képein például már tényleg farkasszemet nézhetünk az amerikai polgárháború nagy hadvezéreivel és politikai vezetőivel, sőt láthatjuk már az északi és déli katonák megpróbáltatásait is.

Ekkor azonban – és még hosszú évtizedeken keresztül – csak fekete-fehérben jelennek meg a háború mindennapjai, így azok jelenetei továbbra is egy letűnt, távoli korszak emlékeiként jelennek meg előttünk. A színes film első megjelenését, a francia testvérpár, Auguste és Louis Lumiére nevéhez köthetjük, akik 1903-ban szabadalmaztatták találmányukat. A színes fényképezés mindazonáltal csak 1935 után, a Kodak színes filmjei révén vált a mindennapok részévé.

Szerencsére azonban már az első világháború idején is voltak olyan fényképészek, akik kihasználták a Lumiére-fivérek fejlesztését. Így például a francia Paul Castelnau szorgalmas munkájának hála a francia haderő mindennapjait már úgy élhetjük át, mintha csak karnyújtásnyira lennénk a Nagy Háborúban szolgáló katonáktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Abbé Even tábori lelkész és Sar Amadou, egy wolof katona SzenegálbólGéppuskások Tunéziában egy kereskedelmi útvonalat felügyelnek, 1916Szenegáli katonák Franciaországban, 1917Svájci katonák a francia határkerítés mögöttFrancia és svájci katonák a két ország közti határnál, 1917A svájci-francia határKatonák, orvosok és ápolónőkHárom sebesült egy Laffaux városbeli kórházban, 1917Francia tengerészek Belgiumban, 1917
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár