2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rettegett utódölő

Ritka az olyan hasonlóság apa és fiú között, mint amilyen Oroszország első cárja, IV. Iván és fia között volt. A vérengzései miatt a „Groznij” (jelentése az elterjedt fordítás szerint: Rettegett, ám valójában: Rettenetes) jelzőt már életében elnyerő uralkodó egyik legfőbb célja volt, hogy másodszülött fiából önmaga hű képmását faragja.

Szeretett utódját – fiatal korától kezdve – nem csupán a tanácsülésekre, hanem a kínzókamrákba, sőt orgiákra is magával vitte. Egy Oderborn nevű krónikás azt állította, olyan nagy volt az összhang köztük, hogy még a szeretőiket is kölcsönadták egymásnak. A kegyetlenség légkörében nevelkedett Ivánról és apjáról túlzás nélkül állítható, hogy a vérontást, a kínzást éppoly szórakozásnak tartották, mint a vadászatot vagy a testi gyönyört. A trónörökös már 15 évesen aktívan kivette részét az 1570-es novgorodi mészárlásból, amely során a bűnös kereskedőváros több ezer lakóját vágták le, herélték ki vagy éppen sütötték meg.

Habár a cár hatalmas területeket csatolt birodalmához, uralma vége felé számos külpolitikai kudarc érte. Ennek következtében pedig elhatalmasodott rajta a paranoia. Kora előrehaladtával egyre inkább hajlamossá vált a dühkitörésekre, mentálisan instabillá vált. Az ideges cár 1581. november 15-én összetalálkozott a palotában a menyével, Jelena Seremetyevával, aki áldott állapota ellenére igencsak lenge ruházatot viselt, pedig a szokás szerint minimum három réteget kellett volna magára öltenie. Az „illetlen” hercegnőt ekkor úgy elverte, hogy az asszony elvetélt.

A hazaérkező cárevics számon kérte apjától tettét, harmadik feleségét ugyanis – számos ágyasa ellenére – őszintén szerette. Igen heves veszekedés tört ki köztük, s a bomlott elméjű cár egy idő után már csak azt érzékelte, hogy a „trónbitorlásra kész” fiú megemeli hangját a jelenlétében. A lázadást vizionáló Iván eszét vesztve esett fiának, vasalt botjával ott ütötte, ahol érte. Néhány perc elteltével a rettegett uralkodó viszont már értetlenül bámult trónörököse bezúzott halántékára. Hirtelen összeroskadt, ölelgetni kezdte fiát, és kétségbeesetten igyekezett elállítani a vérzéseit.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2017. különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár