2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rabul ejtette az Újvilág hódítóit az őslakosok különleges itala

2019. november 19. 17:27 Múlt-kor

William Hughes forrócsokoládé-receptje

Hozzávalók:
(körülbelül fél liter kakaókeverék elkészítéséhez)

60 ml kakaóbab töret
100 g 70%-os étcsokoládé, darabokra törve
80 ml kakaópor
80 ml cukor
1 teáskanál vanília
60 ml zsemlemorzsa (ha sűrűbb italt szeretnénk)
0,5 teáskanál tört csilipaprika (helyettesíthető ugyanennyi őrölt fahéjjal is, ha kevésbé pikáns italra vágyunk)
Tej (240 ml minden 3 evőkanálnyi kész keverékhez)

Elkészítés

A kakaóbab töretet pirítsuk serpenyőben, amíg fényessé nem válnak, és el nem kezdenek igazán illatozni. Ezt követően minden összetevőt helyezzünk turmixgépbe (esetleg kézi mozsárba), és daráljuk/őröljük, amíg laza egyveleggé nem válnak. A tejet a tűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben melegítsük fel, és minden 240 ml tejhez keverjünk három evőkanálnyi kakaókeveréket.

Megjegyzések

Hughes számos egyéb összetevőt is felsorol (lásd fent), amelyeket az őslakosok vagy a spanyolok körében szokás volt a kakaóitalhoz adni. Az ezekkel való kísérletezés által mindenki tökéletesen ízlésére szabhatja a világhódító kakaó eredeti formáját – „helytelen” recept nincs!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Őslakos nők kakaóitalt készítenek egy 16. századi spanyol ábrázoláson (kép forrása: Atlas Obscura)„Chocolatada”, azaz csokoládéparti Valenciában a 18. század elején (kép forrása: Pinterest)Hughes könyvének címoldala (kép forrása: shakespeareandbeyond.folger.edu)A csokoládéról szóló szakasz első oldala (kép forrása: shakespeareandbeyond.folger.edu)Azték nő kakaóitalt készít egy spanyol ábrázoláson. A nagy magasságból öntés a habképzéshez szükséges (kép forrása: ancient-origins.net)„A reggeli csokoládé” Velencében, Pietro Longhi 1775-1780 között készült festményén (kép forrása: ancient-origins.net)Őslakos férfi kakaóbabbal és kakaóital készítéséhez való eszközökkel egy kora újkori francia ábrázoláson (kép forrása: Atlas Obscura)A Brit Kelet-Indiai Társaság Kent nevű hajója küzdelme a Confiance nevű francia privatérhajóval 1800-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)A Zouche-Nuttall kódex részlete (kép forrása: facsimilefinder.com)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár