Ön megszagolna egy 170 éves sört?
2015. március 6. 14:40
Ha szereti a túlérett sajt, a kén és az égett gumi szagának semmihez sem fogható elegyét, akkor tegye, máskülönben viszont eszébe ne jusson. Igaz, kutatók szerint az 1840 körül gyártott, az Aland-szigetek mellett, a Balti-tenger mélyéről előkerült nedű íze eredetileg nem sokban különbözött a mai sörökétől.
Korábban
A palackokat 50 méter mélyen, a Balti-tenger fenekén, a finnországi Aland-szigetek mellett egy, az 1840-es években elsüllyedt szkúner rakományában találták meg. 2010-ben a búvárok 145 pezsgőt is találtak a hajó roncsa között, a Veuve Cliquot cég, a chalonne-i Juglar pezsgőgyár és a Heidsieck ház termékeit. Az öt sörös üveg közül csak négyet sikerült megvizsgálni, egy ugyanis még a búvárrégészek csónakjában eltörött.
A John Londesborough (Technical Research Center of Finland, VTT) vezette kutatócsapat szerint némi sós tengervíz szivárgott az alkoholos nedűbe, amely így (legfeljebb 30 százalékig) felhígult, pedig valószínűleg sokkal magasabb alkoholtartalma lehetett a mai sörökénél. De még így is elég eredeti összetevő maradt meg ahhoz, hogy a szakemberek megállapíthassák, a 170 éves alkoholos ital íze nagyjából ugyanolyan lehetett, mint a maiaké - olvasható a Journal of Agricultural & Food Chemistry szakfolyóirat múlt hónapban megjelent számában.
Mikor kinyitották a két üveget, azonnal megcsapta a kutatókat a sör bukéja: élesztőkivonat, dimetil-szulfid (DMS), bakelit (szintetikus műanyag), égett gumi, túlérett sajt, kecske és a kén kellemetlen szagának elegye. Ez valószínűleg a palackok belsejében évtizedek óta elszaporodó baktériumok eredménye, ami elnyomta a sör összetevőinek - maláta, komló, esetleg a gyümölcsös jegyek - illatát.
Mindkét sör világos aranysárga volt, egy kis zavarossággal. A kutatók úgy vélik, a két üvegbe különböző söröket töltöttek, s az egyik valamivel kesernyésebb a másiknál. Amelyik kevésbé komlós, abban a feniletanol szintje (ez adja a rózsás ízkaraktert) magasabb az átlagnál. A laboratóriumi vizsgálatok szerint mindkét sörben a banános aromát adó 3-metil-butil-acetát szintje szokatlanul alacsony volt, de az is elképzelhető, hogy a kémiai összetevők nagyon sokat változtak az eltelt idő óta.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
nyár
Múlt-kor magazin 2017
- Páratlan párok – megjelent a Múlt-kor nyári száma
- Kirakatházasság 1932-ből
- Róma mindenható matrónája
- Amerikai mámor Magyarországon
- Egy zárdából megszöktetett, boldoggá avatott Árpád-házi hercegnő
- Záray Márta és Vámosi János
- Paraguay tirannoszaurusza
- Az evezősök, művészek és bohémek gondtalan reggelije
- A tudomány és a sport kastélya Tordason
- A politikai rendőrség még a szabadságharc után is veszélyesnek tartotta Mindszenty Józsefet 17:05
- Előbb filmsztár lett, majd a színpadot is meghódította Törőcsik Mari 15:05
- Átírta a tévétörténelmet Larry Hagman és a Dallas sorozat 12:20
- Nem a folyó megfelelő részén haladt, ez okozta a Princess Alice katasztrófáját 10:35
- Súlyos társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet regényeiben Aldous Huxley tegnap
- Sokszor napokig viselte ugyanazt a ruhát Hetty Green, a milliárdos üzletasszony tegnap
- Többször vezette ki Franciaországot a válságból Charles de Gaulle tegnap
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter tegnap