2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért kellettek annyira a nácik térképei az amerikaiaknak a II. világháború végén?

2021. október 18. 07:25 Múlt-kor

Eredményes kihallgatás

Április 12-én Hough és emberei Ohrdrufba, a hírhedt buchenwaldi koncentrációs tábor egyik altáborába látogattak. Az első, amerikaiak által felszabadított lágert mindössze nyolc nappal korábban érték el a szövetséges csapatok, és Hough-ék éppen egy napon érkeztek oda Patton és Eisenhower tábornokkal. „Nincsenek szavak, amelyek kifejezhetnék a rémisztő jeleneteket mindenhol” – írta naplójában Hough. „Visszataszító volt, és szinte elállt a szavunk is.”

Azt az éjszakát Johnson és a HOUGHTEAM több másik tagja a közeli Gotha városában töltötte. A háború ezen szakaszában megszokott volt, hogy az amerikai hadsereg lefoglalt civil lakásokban szállásolta el katonáit. Johnsont mélyen megérintette, mennyire ismerősnek hatott a környezet. „[a lakások] takarosak és kényelmesek voltak” – írta naplójában. „Növények az ablakokban, ruhákkal teli szekrények, gyermekszobák játékokkal, varrókészletek, tálalószekrények minőségi porcelánnal és ezüstneművel.”

A katonák nehezen tudták összeegyeztetni a német lakosság mindennapi életét azzal, amit a táborokban láttak. Johnson egyik társa üres arckifejezéssel csak ült, és lyukakat égetett egy karosszék kárpitjába. „Nem tudtunk semmi olyat tenni, ami felérhetett volna az aznap látottak súlyával” – írta Johnson.

Néhány nappal később Hough és emberei kihallgattak több további RfL-es tisztet, köztük a hivatal igazgatóját, Wilhelm Vollmart is, aki nem bizonyult túl együttműködőnek – egy éjszakát a fogdán is töltött. A szervezet vezető geodétája, Erwin Gigas, valamint egy harmadik német, akit Hough nem nevezett meg, ám azt írta, „ő az egyetlen igazi ember, aki érdekelt minket”, már értékesebb forrásnak bizonyultak.

A kihallgatást a „Ritchie-fiúk” egyike, a német születésű Hans Jacob Meier vezette. A harmincas évei végén járó férfi korábban New Yorkban egy élelmiszerüzletet vezetett, azonban a HOUGHTEAM tagjai titokzatos figurának ismerték, aki volt, hogy napokra eltűnt, majd pontosan a megbeszélt helyen és időben bukkant fel újra.

A „Ritchie-fiúk” közül a német születésűek számára a hazájukba való visszatérés azzal a kockázattal járt, hogy ellenségként futnak össze olyasvalakivel, akit „előző életükben” ismertek. Hough és a többiek ezért Meiert például a német foglyok előtt „Liford tizedes” néven szólították.

A meg nem nevezett fogoly eleinte nem volt hajlandó beszélni. Amikor a kérdések egyre lényegre törőbbek lettek, a férfi „színe többször is megváltozott, de nem válaszolt” – írta Hough. Csendben várakoztak. Meier megfenyegette a férfit, hogy ott helyben a katonai rendészetnek adja át. Ha volt ennél durvább fenyegetés – vagy ha alkalmaztak ennél keményebb kihallgatási technikákat –, arról Hough nem tesz említést. Mindenesetre a férfi végül kimondott egy nevet: Saalfeld.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Floyd W. HoughGerlach Hemmerich 1940-ben, egy általa karácsonyra hazaküldött fényképenA zsákmányolt Zeiss sztereoplanigráfok egyikeHough előadást tart, 1958.Martin Shallenberger idősebb korában, már befutott festőművészkéntAmerikai csapatok átkelése ellenséges tűz alatt a Rajnán, 1945. márciusAmerikai csapatok az ohdrufi lágerben fekvő holttestek mellett, 1945. áprilisAmerikai géppuskakezelők Aachenben, 1944. október 15.Amerikai katonák az ardenneki harcok idején, 1945. január 4.Hough őrnagy katonai igazolványképe
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár