2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadják Paul Newman nemrég előkerült emlékiratait

2021. november 4. 12:46 MTI

Jövő őszre tervezi kiadni egy amerikai könyvkiadó a 2008-ban elhunyt Paul Newman emlékiratait.

Az Alfred A. Knopf könyvkiadó szerdán bejelentette, hogy a jelenleg még cím nélküli könyvben Newman feltárja gondolatait „a színészi létről, a rendezésről, gyermekkoráról, családjáról, a hírnévről, Hollywoodról, a Broadwayről, szerelemről, első házasságáról, 50 évig tartó házasságáról Joanne Woodwarddal, az ivásról, politikáról, faji kérdésekről, a világhír eléréséről és a méltóságos öregedésről”.

Paul Newman még az 1980-as években kezdte írni a könyvet Stewart Stern forgatókönyvíró segítségével, aki egyben beszélgetést folytatott Newman tucatnyi barátjával és kortársával. Az emlékiratokat a közelmúltban találták meg abban a connecticuti házban, ahol Woodward él.

„Newman és mások hangján keresztül a könyvben láthatjuk egy sztár paradox és megállíthatatlan felemelkedését, aki kétségekkel küzdött abban a hitben, hogy Marlon Brandónál és James Deannél rosszabb színész..., és mégis Oscar-díjas színész, győztes autóversenyző, társadalmi aktivista és vállalkozó lett, akinek filantróp tettei révén majd egymilliárd dollárt adományoztak jótékonysági célokra” – olvasható a kiadó közleményében.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman közgazdaságtant és irodalmat tanult, és bár apja halála után átvette az üzletet, a színház vonzásának nem tudott ellenállni. 1953-ban sikerrel debütált a Broadwayn, és Hollywoodban is felfigyeltek rá.

1956-ben a Valaki odafönt szeret engem című filmben a legendás bokszoló, Rocky Graziano megszemélyesítéséért megkapta az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat.

1958-ban a Hosszú, forró nyár című film forgatásán ismerkedett meg második feleségével, Joanne Woodwarddal, és alakításáért a cannes-i filmfesztiválon díjazták, a Macska a forró bádogtetőn című filmért pedig, amelyben Elizabeth Taylor volt a partnere, Oscar-díjra jelölték.

A hatvanas években forgatta leghíresebb filmjeit, köztük Az ifjúság édes madara, A hallgatag ember, a Bilincs és mosoly, valamint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök címűt.

Utóbbiban először volt partnere Robert Redford, akivel 1973-ban legendás párost alkottak A nagy balhé című Oscar-díjas gengszterkomédiában is.

1968-ban debütált rendezőként, a Rachel, Rachel című dráma Oscar-jelölést kapott a legjobb filmek között, őt pedig Golden Globe-díjjal tüntették ki. Rendezői munkái közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre a legsikeresebb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár