2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy darab Nyugat, amelyet dollárért árultak

2020. november 20. 08:48 Múlt-kor

Világok kapuja: a dollárbolt ajtaja

A legismertebb budapesti üzletek a Kígyó és az Arany János utcában működtek. A drágább szállodákban is nyíltak dollárboltok, ezekre az állambiztonság – a külföldi vendégek miatt – fokozott figyelmet fordított.

A budapesti és vidéki városok központjaiban a csúcsidőszakban több mint 300 üzlet működött a Konsumex majd az Intertourist vállalat irányítása alatt. A hálózat forgalma folyamatosan nőtt és évről évre hatalmas nyereséget könyvelt el.

Presztízst jelentett a dollárboltban dolgozni, de nagyobb elvárásokat is támasztottak az alkalmazottak felé. Külön megtanították őket a tökéletes csomagolási technikákra, mindig készen kellett állniuk a vevők fogadására, rájuk szóltak, ha nem mosolyogtak kedvesen vagy ha a pultra könyököltek. Nem vásárolhattak a boltban árult cikkekből, sőt az egykori eladók visszaemlékezése szerint még a táskájukat is átnézték a műszak végén.

Casio óra, Marlboro, Levis farmer, Lego, Barbie, matchbox, nyugati rum, svájci csokoládé jelentették a kínálatot. Nemcsak az áru maga, hanem származása is igazi vonzerővel bírt: a kevés, a nehezen hozzáférhető, a kivételezetteknek megadatott holmik vonzerejével.

Az 1960-as évek végétől az amerikai dollárpapák a dollárbolton keresztül már autóra is befizethettek a szegény magyar rokonnak. A diplomaták pedig vették és vitték a herendit, a szalámit és a halasi csipkét.

Akinek nem volt tengerentúli nagybácsija, annak dollárt kellett szerezni vagy valakit, akinek dollárja van. Meg lehetett vásároltatni például egy turistával a kívánt terméket, amelyet aztán megbízói forintban kifizettek neki.

A nagyobb haszonra vágyók túladtak a márkás cigarettán a helyi trafikosnak, aki aztán a kincsnek számító portékát a pult alól akkora felárral adta el, amekkorát még nem szégyellt. A kiskereskedelmi ügyeskedőkön jócskán túltettek a kamionosok, akik dollárt és olyan holmit is birtokoltak, amiért a feketepiacon vagyonokat fizettek nekik.

Valutával tömött pénztárca nélküli szülőnek elsétálni a dollárbolt előtt nem volt szerencsés döntés. A gyerekek akik felérték a kirakatot, nézték a legót, amellyel nem játszhattak és bámulták csokikat, amelyből nem ehettek. Volt, aki egyszerűen „gyerekőrjítő boltnak” nevezte a szocialista gazdaság találmányát.

Hogyan lettek az emigráns magyarokból dollárpapák? Miként ügyeskedtek az IKKA-termékekkel a maszekok, a trafikosok és a haverok? Kik voltak IKKA-ügynökök? A válaszokért látogass el az OTPédia oldalára. (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kutyabarát dollárbolt (1968)IKKA-bolt a Tüköry utcában (1967)Az Utastourist ajándékboltja a Keleti pályaudvar Lotz-termében (1971)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár