2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Digitalizálják Anne Frank édesapjának levelezését

2019. június 13. 17:29 MTI

Anne Frank apjának 1970-es években írott leveleit digitalizálja egy amerikai holokausztmúzeum, hogy online elérhetővé tegyék azokat.

A levelezést egy kaliforniai fiatalember, Ryan Cooper kezdeményezte a hetvenes években. Az akkor húszas éveiben járó Cooper többtucatnyi levél után számos alkalommal találkozott is Otto Frankkal, és barátságuk a 91 éves Frank 1980-ban bekövetkezett haláláig tartott.

A ma már 73 éves, Massachusettsben élő műkereskedő és színész a washingtoni Amerikai Holokauszt Emlékmúzeumnak ajándékozta a levelezést további levelekkel, emléktárgyakkal együtt, amelyek szintén Otto Frankhoz kötődtek. Az adományozáshoz a náci koncentrációstáborban elhunyt Anne Frank születésének 90. évfordulója adott alkalmat.

A múzeum digitalizálja és online elérhetővé is teszi a Cooper által átadott dokumentumgyűjteményt. Ebben több mint 80 levél szerepel, köztük a Frank családot a háború alatt segítő ismerősök levelei is és egy fénykép Anne Frankról, amelyet apja őrzött meg.

Cooper elmondta, hogy Otto Frank optimistán látta a világot. "Hasonlított Annéra abban, hogy optimista volt. Hitt abban, hogy végül jóra fordulnak a dolgok a világban, és ezt a hitét a fiatalokba vetett bizalma táplálta" - mesélte.

Otto Frank volt családjának egyetlen tagja, aki túlélte a holokausztot Auschwitzban. Két évvel később, 1947-ben publikálta lánya naplóját, és egész hátralévő életét annak szentelte, hogy beszámoljon a holokausztról.

A Cooperrel folyatott levelezés és személyes beszélgetéseik azonban inkább tanácsadások és iránymutatások voltak a fiatalember személyes problémáival kapcsolatban. Cooper anyja elvesztését, vallásos neveltetését, karrierjével kapcsolatos aggodalmait is megosztotta Frankkal.

"Néhány levélnek egyáltalán nincs köze Annéhoz. Sokszor úgy éreztem, mintha Otto örökbefogadott volna. A családom lett, amikor nagyon egyedül voltam" - mesélte Cooper.

Egy levelében Frank ezt írta Coopernek: "Szeretnélek emlékeztetni Anne heves vágyára, hogy az emberiségért dolgozzon, ha életben marad. Leveledből látom, hogy intelligens vagy, van önkritikád, így aztán remélem, Anne arra fog ösztönözni, hogy rátalálj a pozitív életszemléletre".

A múzeumba került levelek egyike, amelyet Elfride (Fritzi) Frank, Otto Frank második felesége írt Coopernek arra is rávilágít, milyen nagy lelki teherrel kellett megküzdenie Franknak, amikor lánya születésének 50. évfordulóján számos nyilvános szereplést vállalt és nyilatkozott.

"Biztos el tudod képzelni, hogy milyen érzésekkel küzdött, és mekkora erőfeszítésébe került. De nem lehetett ettől megkímélni, mivel ezt a kötelességének tartotta" - fogalmazott Elfride 1979 márciusában. Otto Frank a következő nyáron elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ryan Cooper Otto Frank képével (kép forrása: parameter.sk)Kép forrása: parameter.sk
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár