2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak egyszer hibázott Billy, a Kölyök, de az az életébe került

2020. június 12. 12:47 Múlt-kor

A vadnyugat legendás és népszerű banditája, Billy, a Kölyök 1881. július 14-én éjjel fél egykor fejezte be földi pályafutását. Billy benézett barátjához, az új-mexikói Fort Sumnerben élő Pete Maxwellhez. A remélt éjszakai marhahúslakoma helyett azonban nem várt meglepetés fogadta a fiatalembert.

Számos szóbeszéd

A történet szerint a 21 éves Billy, aki nem sokkal azelőtt egy börtönből megszökve két őrrel is végzett, hatalmas hibát vétett, amikor elővigyázatlanul Pete Maxwell sötét házába lépett, ahol a Lincoln megyei seriff, Pat Garrett éppen Maxwellt faggatta. Mindkét férfinél volt fegyver, de a rend éber őre kapcsolt először és meghúzta a ravaszt.

Legalábbis ez a többnyire elfogadott verziója a hírhedt törvényenkívüli földi búcsújának. Az évek múltával napvilágra került azonban számos más részlet is, amely remek táptalajt biztosított a ló- és marhatolvaj halálát elbeszélő történetek számos változatainak.

Egyesek úgy vélik, Garrett nem is Billyt lőtte le, a bűnözőnek pedig sikerült megszöknie. Egy szóbeszéd szerint Billy John Miller álnéven élt egy, az Új-Mexikó és Arizona államok határán fekvő kis faluban, és csupán 1937-ben távozott az árnyékvilágból.

A farmerként és lóidomárként tevékenykedő Miller nem hagyott hátra túl sok tárgyat. A szerény hagyaték között megtalálható volt azonban egy pisztoly, amelynek markolatán 21 rovátka díszelgett. Egyesek szerint Billy, akinek igazi neve Henry McCarty lehetett (ám később a William Bonney álnevet is használta), pontosan 21 emberrel végzett „karrierje” során.

Egy másik pletyka szerint Ollie „Brushy Bill” Roberts névre hallgató egyén volt valójában az egykori Kölyök. A texasi Hico városában élő Ollie nem sokkal halála előtt, 1950-ben találkozott Új-Mexikó kormányzójával, és megpróbált bocsánatot kérni a Kölyök által elkövetett gaztettekért és gyilkosságokért. A találkozó Roberts számára sikertelenül végződött, mert Billy, a Kölyök nem kapott feloldozást bűnei alól.

A gondolat, hogy Billy álnéven folytatta életét egyáltalán nem meglepő fordulat, állítja Jim Motavalli, az amerikai banditák valós és legendás életét taglaló The Real Dirt on America’s Frontier Outlaws című könyv szerzője. Motavalli szerint nem egyedi esetről van szó, hiszen a legendássá váló személyekről, így például Elvis Presleyről vagy Adolf Hitlerről is hasonlókat állítottak. „Az ilyen történetek általában egy bárban kezdődnek” – állítja Motavalli. „Ha azt akarod, hogy valaki fizessen neked egy italt, ezt mondod: Én vagyok Billy, a Kölyök!”

A helyzetet nem teszi egyszerűbbé a Billyről szóló ismereteink jellege sem. A bandita korai életéről alig tudunk valamit és azok a művek, amelyek róla íródtak, közvetlenül Billy halála előtt, illetve utána készültek. Ezeket a szenzációhajhász újságcikkeket és sebtiben kiadott könyveket Motavalli a „mocskos irodalom” műfajába sorolja. „Nem sok kutatás áll ezen életrajzok mögött”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Billy, a Kölyök
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár