2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghal Traianus római császár

2004. augusztus 3. 22:38

Meghal 63 éves korában Traianus római császár. A gyermektelen uralkodó utódja Hadrianus, Szíria legatusa lesz.
Traianus egy dél-hispániai senatori család leszármazottja volt. Már korán megkezdte politikai pályafutását. Amikor Nerva császár 97-ben adoptálta és társuralkodóvá nevezte ki, Traianus már Felső-Germánia provincia helytartója volt. Nerva halála után, 98-ban Traianus átvette az uralmat. Az Imperium Romanum történetében Traianus az első provinciából származó római császár. Belpolitikai programját, melyet a következő években alakított ki, a dák háborúkból származó gazdag hadizsákmány alapján pénzügyileg biztosítani tudta: gondoskodott a jobb gabonaellátásról, adókönnyítéseket rendelt el, és a szegényebb sorsú polgárok gyermekei számára tanulmányi segélyt, alimentációt jutatott. Uralkodás idején élénk építkezés vette kezdetét; utakat, hidakat, csatornákat és vízvezetékeket építettek.
Traianus két hadjáratban, 101-102-ben és 105-107 között legyőzte a dákokat, élükön Decebal királlyal. Az egész területet római provinciává szervezték, és római polgárok betelepítésével messzemenően romanizálták. A Prut és a Fekete-tenger közötti, Traianus által kezdeményezett Traianus-fal építése biztosította Dáciát az előrenyomuló germán és ázsiai nomád népek révén fenyegető veszéllyel szemben. Az észak-afrikai Numidiában sikerült a császárnak a római hatalmi szférát dél felé kiterjesztenie. Keleten sikerült egy arab királyságot, a Nabateus Birodalmat levernie, mely az Arábia és Szíria közötti tömjén-kereskedelmet ellenőrizte.
A legnagyobb katonai győzelmet a párthusok felett aratta. 113-115 között egy kitűnően vezetett hadjáratban Traianus jelentős sikereket ért el az Eufráteszen túli nagyhatalom ellen. A párthusoktól elhódított területeket Armenia, Assyria és Mesopotamia provincia néven bekebelezték a Római Birodalomba. Traianus ebben a hadjáratban eljutott a Perzsa-öbölig. Ő az első és utolsó római uralkodó, aki a Dél-Mezopotámiában párthus ellenőrzés alatt álló területet, mint új provinciát, Mezopotámia néven, a római közigazgatás alá vetette. Ezeknek a Traianus által győzedelmesen vezetett háborúknak a következtében, uralkodása alatt a Római Birodalom legnagyobb területi kiterjedését érte el. A római senatus 114-ben a megtisztelő "optimus" (a legjobb) címmel tüntette ki. A Perzsa-öbölhöz közel eső, az indiai kereskedelmet illetően oly fontos területeket Traianus utódja, Hadrianus, aki békés politikát fog folytatni, ismét feladja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár