2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megérkezett a Lajta Múzeumhajó az Országház elé, újra látogatható

2021. július 2. 11:05 MTI

Ismét látogatható a Lajta Múzeumhajó a Parlamentnél - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum az MTI-vel. Mint írták: az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó már megérkezett az Országház elé, ahol a tervek szerint augusztus 23-ig lesz látogatható.

Az egyedülálló múzeumhajón korabeli fegyvereket, felszereléseket, egyenruhákat, valamint a fedélzeten található fegyvereket is megnézhetik az érdeklődők.

A kiállítás hétfő kivételével, a hét minden napján 9 és 17 óra között egyénileg, vagy tárlatvezetéssel díjmentesen megtekinthető. A részletekről a lajtahajo.militaria.hu oldalon lehet tájékozódni.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében felidézte: a Lajta monitort, 1871. május 17-én bocsátották vízre Angyalföld és Újpest határában. Ezután 46 évig, 1872. március 5-től 1918. április 10-ig Leitha néven az Osztrák-Magyar Monarchia dunai hadiflottájában szolgált. Ebben a minőségében 1878-ban részt vett Bosznia elfoglalásában, majd az I. világháború Száva menti, belgrádi és Al-dunai harcaiban. 1918-ban – 47 év hadi szolgálat után – szerelték le.

A Tanácsköztársaság idején egy hónapig, 1919. május 27-től június 26-ig Lajta néven ismét szolgálatba állították, amikor részt vett a Komárom és Esztergom közötti Duna szakaszon folyó harcokban, majd testvérhajójával, a Maros monitorral együtt az antikommunista "monitor lázadás" résztvevője és névadója volt.

Az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát, míg az önkéntes hajómentők küzdelmének köszönhetően 1992-ben védett műemlékké nyilvánították és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum műtárgyállományát gyarapította. 20 év után megkezdődhetett helyreállítása. Ezen belül az áttörés 2008-ben következhetett be, amikor a "Zoltán Gőzös" Alapítvány szakszerűen megkezdte a hajó helyreállítását - emelték ki.

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták, az újrakeresztelési szertartáson a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének tiszteletbeli zászlóshajójává avatták.

A Lajta, a világ egyetlen vízen úszó helyreállított monitor típusú hajója, amely 2014-től minden évben tavasztól őszig a pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz - olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár