2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gránát még célt tévesztett, a lövések halálosan megsebesítették a főhercegi párt Szarajevóban

2021. június 28. 13:46 Múlt-kor

Miután felismerte, hogy hibázott, Potiorek megparancsolta a kocsit vezető sofőrnek, hogy forduljon meg. A kabriolet tolatni kezdett, de a váltó beakadt, a kocsi pedig majdnem lefulladt. A Moritz Shiller kávéház előtt álló, megdöbbent Princip először nem hitt a szemének, a lemerevedett ifjú azonban pillanatokon belül felmérte a nagy lehetőséget és akcióba lépett. Az 1914. június 28-i szarajevói merénylet után még sokan nem sejtették, hogy az események az I. világháború kitöréséhez vezetnek majd. 

Pisztolyát előrántva, nagyjából 1,5 méter távolságból tüzelt az autó utasaira. Az első golyó Ferenc Ferdinánd főherceg nyakába fúródott a második pedig a férje elé vetődő Chotek Zsófia hercegnő mellkasát érte. A lövéseket követően kitört káoszban a tömeg egy emberként vetődött rá Principre, aki fegyverével próbált véget vetni az életének.

A rendőrök azonban megragadták a karját és kicsavarták belőle a pisztolyt. Eközben a megdöbbent sofőr végre megtalálta a gázpedált és őrült tempóban a kormányzó palotája felé száguldott. Minden igyekezet ellenére a főherceg és felesége, nem sokkal azután, hogy megérkeztek Potiorek rezidenciájára, meghalt.

Ekkor még senki sem sejtette, hogy az 1914. június 28-án, Szarajevóban történt tragédia csupán egy, a küszöbön álló apokalipszis előjátéka lesz.

Ferenc Ferdinánd főherceg, az osztrák-magyar trón örököse és felesége, Chotek Zsófia június 28-án reggel egy hivatalos látogatásra érkeztek a tartomány katonai kormányzója, Oskar Potiorek tábornok meghívására Szarajevóba, az Osztrák-Magyar Monarchia által megszállt Bosznia-Hercegovina központjába.

A főherceg érkezése nagy izgalommal töltött el mindenkit, de főleg a szerb nacionalistákat, akik a látogatásban egy remek alkalmat láttak arra, hogy leszámoljanak ősellenségükkel, Ausztriával, amely terjeszkedő balkáni politikájával a térségben vezető szerepre törekvő Szerbia érdekeit sértette.

A hét merénylőt, amelynek sorában ott találjuk az alig 20 éves Principet is, egy titkos szerb nacionalista csoport, a Fekete Kéz támogatta és készítette fel. A sejtelmes nevű szervezettel egyébként a szerbiai hírszerzés és a hadsereg is kapcsolatot tartott.

Miután a nacionalista hevület által hajtott fiatalokat sikerült átcsempészni a határon, az elszánt szabadságharcosok eljutottak Szarajevóba, és a merénylet napján a főherceg szarajevói útvonalának különböző pontjain helyezkedtek el. Az első kísérletük kudarcot vallott, mivel a Ferenc Ferdinánd kocsija felé hajított gránát célt tévesztett és egy másik, a konvojhoz tartozó kocsi alatt robbant.

A városházára megérkező főherceg őrjöngött, de Potioreknek sikerült megnyugtatnia és rávennie arra, hogy egy másik útvonalon folytassa a hivatalos vizitet. A katonai kormányzó azonban nagy hibát vétett, mivel elfelejtette tájékoztatni a konvojt vezető sofőrt az útvonal változásról.

A merénylet után az Osztrák-Magyar Monarchia ultimátumot intézett Szerbiához, amelyben azt követelte, hogy ügynökei szerb területen is nyomozhassanak az elkövetők után. Ebbe a szerbek természetesen nem mentek bele, így a Monarchia végül megtámadta délszláv szomszédját.

A két táborra osztott, nacionalista és militarista eszméktől átitatott Európában, amelynek kormányai hosszú idő óta erőteljes fegyverkezési versenyben álltak egymással, ez végzetes lépést jelentett, hiszen Szerbia az Orosz Birodalommal, az Osztrák-Magyar Monarchia pedig Németországgal állt szövetségben; a halálos gépezet beindult, az öreg kontinenst pedig gyorsan elnyelte a globális méretű apokalipszis.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ferenc Ferdinánd és Chotek Zsófia hercegné SzarajevóbanGavrilo Princip, a merénylő
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár