2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiváló állapotú fegyverek kerültek elő a középkor talán legnagyobb csatájának helyén

2020. szeptember 1. 18:53 Múlt-kor

Két 15. századi csatabárd került elő Lengyelország északi részén, a középkor egyik legnagyobb fegyveres összecsapása, az 1410. július 15-én vívott grünwaldi csata helyszínéről.

A két fegyver hasonló, de nem teljesen ugyanolyan: az egyik hosszabb, felül zárt fejrésszel illeszkedett egykori (mára elkorhadt) nyeléhez, míg a másik feje a mindennapi életben megszokott hasonló eszközök módjára rövidebb és alul-felül nyitott, így a nyél keresztülmegy rajta.

A több, mint 600 éves csatatérre immár hét éve járnak önkéntesek, hogy emlékek után kutassanak. Idén 70-en érkeztek fémdetektorokkal átkutatni az itt elterülő mezőket és lápokat, természetesen professzionális régészek felügyelete alatt.

Egyikőjük, Aleksander Miedwiedew egy lápos részen, körülbelül 75 centiméterrel a felszín alatt fedezte fel a két bárdot. A talajviszonyok jól konzerválták az évszázadok során a két fegyvert, amelyeken még az eredeti szegecsek is megtalálhatók, amelyek egykor nyelükhöz rögzítették őket.

Dr. Szymon Dreja, a grünwaldi csata múzeumának igazgatója szerint valódi régészeti szenzáció a felfedezés. „Hét év régészeti kutatás alatt nem volt még ennyire izgalmas, fontos és jó állapotú lelettel dolgunk” – mondta.

A grünwaldi csatában az óvatosabb becslések szerint 30 000-en vettek részt, de akár 60 000-en is összecsaphattak, amivel könnyen lehet, hogy a középkor legnagyobb ütközetének címét is kiérdemelné. A német lovagrend ellen küzdő lengyel–litván seregek kerültek ki győztesen a harcból, a német lovagok pedig szinte minden fontosabb vezetője vagy életét vesztette a mezőn, vagy fogságba esett.

Nem csupán a háborúban, de a lovagrend történetében is fordulópontot jelentett, mivel katonailag sohasem volt képes felállni az óriási vereségből. A háborút követő jóvátétel továbbá a rend birtokaiból származó bevételeket is felemésztette, még kedvezőtlenebb helyzetbe hozva azt.

Az idei régészeti kutatás a két csatabárd mellett több egyéb fegyverrel is szolgált, főként lándzsahegyekkel. A múzeum nem fedi fel a megtalálás pontos helyét, mivel feltételezik, hogy további fontos leletek nyugodhatnak még a földben, amelyekre illetéktelenek is vágyhatnak.

Még az idén terveznek további feltárásokat folytatni az ígéretes lelőhelyen. A grünwaldi csata nagy régészeti rejtélye maga a feljegyzések szerint óriási tömegsír, amelybe a csata halottait temették a korabeli beszámolók szerint, és a mai napig nem akadtak a nyomára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A két fegyver egyéb leletek mellett
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár