2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújulnak a magyar kastélyok és várak

2015. augusztus 28. 10:34 MTI

Megjelent a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek felhívása 33 milliárd forintnyi keretösszeggel - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken.

Az államtitkár közölte: a várak és kastélyok minimum 50 millió forint, maximum 1,5 milliárd forint támogatásban részesülhetnek, míg a világörökségi helyszíneken elhelyezkedő várak, kastélyok esetében a támogatás elérheti a 3 milliárd forintot is az akár 100 százalékos támogatás mellett. A programból újulhat meg többek között az egri, a diósgyőri, az esztergomi és a siroki vár is, kastélyok közül pedig például a bicskei Batthyány-kastély és parkja, vagy a szécsényi Benczúr-kastély.

Az egyes várakra, kastélyokra vonatkozó fejlesztési elképzeléseket külön-külön szükséges benyújtani kiemelt kiválasztási eljárásrend szerint. Az első támogatási igény benyújtására leghamarabb szeptember végén kerülhet sor. A támogatható tevékenységek között szerepel többek között az egyedi turisztikai profil kialakítása, ami a helyszín egyediségére építő, a turisztikai élmény alapjául szolgáló innovatív attrakciófejlesztést jelent.

Támogatható továbbá az örökséghelyszín eredeti funkciójának bemutatása, illetve az élményszerű látogatás feltételeit biztosító interpretációs és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztések, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák.

Az uniós támogatás segítségével kialakítható a gyűjtemény bemutatására alkalmas többfunkciós terem, kiállítótér is. Megvalósítható továbbá a nemzetközi vonzerővel rendelkező, az épület történelméhez, funkciójához kapcsolódóan megrendezésre kerülő kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése - tette hozzá.

Ide sorolható még a turistafogadás feltételeinek létrehozása, vendégfogadó terek kialakítása, illetve az attrakció üzemeltetéséhez kapcsolódó sajátos ismeretek megszerzését célzó képzés is - közölte az államtitkár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár