2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárhatják a homoszexualitása miatt kivégzett drámaíró sírját

2014. november 19. 12:58

A hatóságok Spanyolország történetének egyik legnagyobb rejtélyét oldhatják meg azzal, ha sikerül azonosítani és feltárni az 1936 augusztusában baloldali meggyőződése és homoszexualitása miatt kivégzett világhírű drámaíró, Federico García Lorca végső nyughelyét.

Federico García Lorca (1898-1936) a legnagyobb spanyol drámaírók egyike volt. A 38 esztendős Lorcával 1936-ban, a spanyol polgárháború kezdetén végeztek a fasiszta Francisco Franco tábornok katonái Granada közelében, Alfacarnál. Az andalúziai hatóságok először 2009 szeptemberében fogtak neki egy feltételezett tömegsír feltárásának az egyik kivégzett áldozat, Dioscoro Galindo hozzátartozóinak kérésére, de emberi maradványokat akkor nem találtak.

Az elkövetkező tíz napban spanyol régészek egy 300 négyzetméteres területet fésülnek át a dél-spanyolországi Granada városát körülvevő hegyekben, mivel a feltételezések szerint itt földelhették el társaival együtt a Bernarda Alba háza és a Vérnász szerzőjét. Az esélyeket ezúttal növeli, hogy a földradar legutóbb egy lehetséges tömegsír körvonalait azonosította.

A drámaíró utolsó 13 óráját 2011-es könyvében rekonstruáló Miguel Caballero spanyol történész szerint Garcia Lorcát francoisták baloldali meggyőződése és homoszexualitása miatt ölték meg, de talán közrejátszott ebben a Cordoba nagy családjai közötti ellenségeskedés is. Caballero szerint a költőt Granadában tartóztatták le 1936. augusztus 16-án, és másnap azoknak a katonai erőknek az utasítására végezték ki, amelyek Franco tábornok vezetésével fellázadtak a demokratikus köztársasági kormány ellen.

Granadából a költőt először a közeli Viznar községbe, egy fogoly- és kínzótáborrá átalakított iskolába vitték. Caballero szerint egy kivégzőosztag másnap hajnalban a Viznar és a vele szomszédos Alfacar falu közötti táborba hurcolta, és ott megölte. Vele együtt három másik "ellenséget" is agyonlőttek, és holttestüket ugyanabba a közös sírba hajították: egyikük Galindo Dioscuro köztársasági érzelmű tanárember volt, a másik kettő pedig magát anarchistának valló torreádor, Francisco Galadi és Juan Arcolla.

Caballero vizsgálata korábban megjelölt egy újabb helyet is, ahová feltételezése szerint a költőt temették. A korábban gyanított helyszínen, Alfacar közelében 2008 során végzett ásatás során nem bukkantak emberi maradványokra. A történész szerint García Lorcát a kivégzés helyén, Fuente Grandesben, a Viznart Alfacarral összekötő út mellett hantolták el.

A 15 ezer eurót felemésztő projektnek nem csak az a célja, hogy megtalálják Lorcát, hangsúlyozza Juan Francisco Arenas, az andalúziai autonóm kormány egyik tisztviselője. "Ismeretes, hogy összesen 3500 embert temettek el valahol a közelben. Nemcsak egy embert keresünk, mindenkit azonosítani akarunk" - mondta el Arenas. És mivel Lorca a francoista milíciák egyik leghíresebb áldozata, a feltárásokkal kapcsolatos várakozások is sokkal nagyobbak az ilyenkor szokásosnál. " Lorcát megtalálni olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban" - fogalmazott a politikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár