2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szezonnyitó a bikali reneszánsz Élménybirtokon

2011. április 6. 15:52 MTI

A ”királyok napjával” indul április 9-én a szezon Magyarország első tematikus élményparkjában, az észak-baranyai Bikaliban lévő reneszánsz Élménybirtokon.

A szezonnyitón solymászbemutatónak és középkori lovagi tornának is tanúi lehetnek az érdeklődök. A megmérettetések szüneteiben jósnő, istállófiú és udvari bolond szórakoztatja a ”királyok napján” távoli múltba látogató vendégeket, akik közül a Király vezetéknevűeknek szabad bejárást engednek az ajtónállók szombaton.

Kiemelt esemény lesz a mesemondóverseny döntője, amelynek Helyei László, a modern idők leghitelesebb Mátyás királya, valamint a mesemondás tudományát tanuló Utasi Árpi, az Amerikából hazaérkező Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó és Csernik Szende székely lábbábos, mesemondó alkotja a zsűrijét.

A középkori településen továbbra is számtalan mesterember munkálkodik, általuk bárki betekintést nyerhet a nemezelésbe, a hímzés meditatív munkafolyamataiba és fazekasokkal is agyagozhat.

Közel négyéves előkészítés után tavaly áprilisban nyílt meg Magyarország első tematikus élményparkja az 800 lelkes észak-baranyai Bikalon. A létesítmény 7,5 hektáron, ötven százalékban uniós támogatással, közel kétmilliárd forintból valósult meg. A beruházás része a Pécs-Orfű erdei bicikliutat, az orfűi víziturisztikai központot, valamint a mecseknádasdi borfalut is magában foglaló Baranyai élménykörút elnevezésű turisztikai fejlesztésnek, amelynek célja Baranya turisztikai vonzerejének növelése.

Az élménybirtok középkori hangulatát korabeli mesterségek bemutatásával, történelmi események, legendák felidézésével és vendéglátással biztosítják. A létesítmény öt egységből áll: középkori faluból, óvárosból, palotából, madaras színpadból és lovagi küzdőtérből. A park működtetésében színészek, statiszták, animátorok, kézművesek, oktatók, madarászok, lovasok vesznek részt, ezzel válik teljessé a látogató számára a középkori időutazás.

Az élményparkokra külföldön már számos példát találni, például Angliában a Camelot tematikus park vagy Ausztriában a Carnuntum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár