2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idén is megelevenedik a középkori Visegrád

2010. július 6. 15:12 MTI

Lovagi torna, íjászverseny, malomkőemelés és királyi lakoma: egyebek mellett ezek várják július második hétvégéjén (9-11.) a látogatókat Visegrádon.

Cseke László, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok főszervezője a háromnapos rendezvényről elmondta: idén sem maradnak el a program nagyon kedvelt és megszokott elemei, de lesznek újdonságok is. A királyi borudvarban például - ahol a történelmi Magyarország leghíresebb borászai is jelen lesznek - középkori „populáris” zenével szórakoztatják szombat este a látogatókat.

A királyi solymászok, udvarhölgyek, számszeríjászok, itáliai zászlósok színpompás menete mellett látható lesz a cseh király és fia, a morva őrgróf bajvívó vitézeikkel, a lengyel király lovagjai élén, a magyarok királya főrangú emberei kíséretében, címeres fegyverzetben. A menetet hazai és külhoni előkelők, lovagok, katonák sokasága kíséri.

A lovagi torna során több száz cseh, bajor, lengyel, itáliai lovag küzd meg egymással és a magyar király Szent György lovagjaival, és az előző évekhez hasonlóan idén is hátasló lesz a jutalma annak, aki első helyezést ér el a lovagi hétpróbán. A vitézi megmérettetés során híres magyar sportolók és laikus társaik mérik össze tudásukat futásban, íjászatban, falra futásban, birkózásban, lándzsavetésben, számszeríjaszatban és csatacsillagdobásban.

A Toldi Miklós-versenyen Magyarország legerősebb emberei mérkőznek meg egymással rúdtartásban, malomkőemelésben és –dobásban, a középkori labdajátékban pedig két csapat faütőkkel próbálja meg a bőrlabdát az ellenfél kapujába juttatni. Az íjászversenyen csak korhű fegyverzettel és ruhában lehet részt venni, és több mint ezer kosztümös szereplő várja a vendégeket. A látványban a Főherold, lovag Papp János színművész segít majd eligazodni - mondta el a főszervező.

Mindezek mellett lesz középkori babakiállítás, királyi lakoma, fáklyás felvonulás, régi mesterségek bemutatója, trubadúrverseny, szerelmi hétpróba, táncbemutató, vásári komédia, régizenei koncertek, középkori ostromszer-bemutató, haditábort és kikötő evezős naszádokkal és gályával. A rendezvény főbb helyszínei a Duna-part, a Fő utca, a Salamon-torony, a Királyi Palota és környéke, a lovagi tornapálya, valamint a város parkjai és „királyi” udvarai lesznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár