2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szépművészeti Múzeum is kiállítással emlékezik meg a 100 éve született Hantai Simonról

2022. december 7. 13:20 MTI

Kamaratárlattal tiszteleg a 100 éve született Hantai Simon előtt a Szépművészeti Múzeum; a Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók – mások mellett Klee, Miró és Picasso – műveit is felvonultatja szerdától.

Az egyik legismertebb 20. századi képzőművész 1922. december 7-én látta meg a napvilágot Bián (ma Biatorbágy része), születésének centenáriumán nyílik meg tehát a Szépművészeti tárlata – mondta el a kiállítás keddi sajtóbemutatóján a múzeum főigazgatója.

Baán László kiemelte: noha a 2008-ban elhunyt mester élete utolsó évtizedeiben már egyáltalán nem állított ki, ma is a legnagyobb francia múzeumok szentelnek neki életműtárlatokat, és Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is egy Hantai-művet választott dolgozószobájába.

A Szépművészeti egyfajta nem hivatalos alma matere volt Hantai Simonnak – emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve: a mostani tárlat főhajtás születésének centenáriuma alkalmából a mester személyének emléke és életműve előtt.

Baán László hangsúlyozta, hogy a Szépművészeti múzeum már 1948-ban megvásárolta az akkor nagyon fiatal művész önarcképét, majd a 2000-es években is vásárolt a már világhírű Hantaitól. Ezen munkák mellett látható az a műtárgyegyüttes is, amelyet az idős mester maga válogatott össze és adományozott a múzeumnak – közölte.

Daniel Hantai, a művész fia felidézte, hogy édesapja 1948-ban költözött Franciaországba. Élete vége vette fel vele a kapcsolatot a most nyíló kiállítás kurátora, Geskó Judit művészettörténész, Hantai Simon ennek hatására gondolkodott el magyar gyökerein.

Édesapám ekkor visszagondolt tanulmányaira a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, amikor rendszeresen látogatta a Szépművészeti Múzeumot; itt ismerkedett meg ugyanis a nemzetközi festészettel - emlékezett.

Daniel Hantai az MTI kérdésére elmondta, a szerdától látható tárlat nem hasonlít egyetlen korábbi budapesti Hantai-kiállításra sem. Mint felidézte, 2014-ben a Ludwig Múzeum rendezett, klasszikus retrospektív tárlatot Hantai Simon munkáiból, ekkor elsősorban a festő szürrealista korszakán és a pliage technikával készült munkáin volt a hangsúly.

„A Szépművészeti kiállítása édesapám egész életművét vizsgálja, egyaránt bemutatva fiatalkori, magyar korszakát, az itáliai tanulmányútja során készült képeket és franciaországi alkotásait is” – közölte Daniel Hantai.

Geskó Judit kurátor elmondása szerint a mintegy hatvan alkotást felvonultató kiállítás egyik fő témája a művészi párbeszéd, így Hantai munkái mellett a látogató találkozhat a mester életművére hatást gyakorló Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Hans Hartung, Sam Francis, Jackson Pollock, Hans Arp, Jean Dubuffet, Henri Michaux, Roberto Matta, Robert Motherwell, Johannes Itten és más kortársak képeivel is.

A három szekcióra tagolódó kamaratárlat látogatóit Hantai 1947-es, életnagyságú, egész alakos önarcképe fogadja. Geskó Judit felidézte: a fiatal Hantai már Budapesten tanulmányozni kezdte modernista kortársainak munkáit, melyeket ekkor még csak reprodukciókon keresztül ismerhetett meg, Párizsba költözve azonban az eredeti remekművekkel is megismerkedhetett.

A következő szekció az 1948 és 1952 közötti időszak inspirációs forrásait tárja fel: Hantai a francia fővárosban először a szürrealistákhoz csatlakozott. Párizsban azonban olyan gyors volt a változások üteme, hogy néhány éven belül Hantai művészete is új utakat vett és a festő teljesen felhagyott a biomorf alakzatokkal.

Ezért is fontos munka az 1951-52-ben festett, „félig-meddig szürrealista” Absztrakt kompozíció, amely összeköti Hantai két alkotói korszakát - emelte ki Geskó Judit.

Az utolsó egység a Hantai által válogatott és adományozott, nyolcdarabos sorozat köré épül. Ez a műtárgyegyüttes 1950-től 1995-ig követi nyomon az alkotói folyamat változásait, bemutatva a gyűrés, hajtogatás technikájára épülő pliage módszer kialakulását.

A Szépművészeti centenáriumi Hantai Simon-kiállítása a múzeum Michelangelo-termében látható szerdától 2023. március 19-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár