2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„A Sas leszállt” – A Hold meghódítása

2022. március 31. 15:05 Múlt-kor

Az évszázad hazugsága?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint mindez valójában csak egy remekül megrendezett színjáték volt, amelyet egy nevadai stúdióban vettek fel. A kilövés napján egy üres rakéta hagyta el a rakétaindító bázist, a Holdon tartózkodásról pedig lassított felvételeket mutattak be.

Az elméletet magukévá tévők érvei között szerepel, hogy a Holdon készített – egyébként túl jó minőségű – fotókon nem látszanak a csillagok, az amerikai zászló annak ellenére „lobogott”, hogy az égitesten nincs légmozgás, a landoláskor pedig nem alakult ki mélyedés a talajban. Emellett, bár a Nap volt az egyedüli fényforrás, az árnyékok nem minden esetben párhuzamosak, vagyis a fény részben reflektorokból jött.

E teória hívei állítják, a korabeli számítógépek alkalmatlanok voltak egy ilyen nagyszabású projekt kivitelezésére, a Földet körülvevő Van Allen-övek sugárzása pedig eleve megölte volna a nem megfelelő védőöltözékkel ellátott űrhajósokat. Bár a szakemberek minden felvetésre kielégítő választ adtak, sokakat nem tudtak meggyőzni.

A Holdra szállás résztvevői olykor nehezen viselték a vádaskodást. 2002 szeptemberében Bart Sibrel, az összeesküvés-elmélet egyik legfőbb képviselője egy Beverly Hills-i hotelban arra kérte Aldrint, esküdjön meg a Bibliára, hogy valóban járt a Holdon. Miután erre nem volt hajlandó, a tennesseei taxisofőr gyávának, hazugnak és tolvajnak nevezte az űrhajóst, aki erre egy jól irányzott ütéssel reagált. Más kérdés, hogy ezután sem esküdött meg a Bibliára, újabb muníciót szolgáltatva ezzel a Holdra szállást hazugságnak tartó tömegeknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Gagarin röviddel a start előtt (Wikipedia / Mil.ru / CC BY 4.0)Az Apollo–11 személyzete: Neil Armstrong (b), Michael Collins (k) és Edwin Az Apollo–11 indítása július 16-ánBuzz Aldrint társa, Neil Armstrong fotózta le a Hold felszínénA holdkomp felszállófokozata, háttérben a Hold és a FöldAz Apollo–11 legénysége a kiképzés során; vannak, akik szerint a Holdra szállás felvételei ilyen díszletek között készültekBart Sibrel 2014-ben (Wikipedia / John Hyams / CC BY-SA 4.0)
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár