A férfiak több halat, a nők több húst ettek az ókori Herculaneumban
2021. szeptember 1. 09:23 Múlt-kor
Korábban
Az ókori mediterrán étrend
A kutatók a vizsgált csontokban található kollagén stabilizotóp-tartalmát a vegyületspecifikus stabilizotóp-elemzés (CSIA) nevű eljárással vizsgálták, a szén- és nitrogénizotópok arányai alapján pedig az illetők étrendjében jelen lévő fehérjeforrásokra tudtak következtetni.
Ez alapján a férfiak átlagosan 1,6-szer több tengeri ételből származó fehérjét fogyasztottak, mint a nők, és a gabonafélékből származó fehérje is nagyobb mértékben volt jelen az ő étrendjükben. Eközben a nők fehérjebevitelének nagyobb részét tette ki a szárazföldi állatok húsa, valamint a helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek.
„Az i. sz. 79-ben Herculaneumnál odaveszettek maradványai egyedülálló lehetőséget teremtenek egy együtt élt és meghalt ókori közösség különböző életmódjainak vizsgálatára” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, Oliver Craig, a Yorki Egyetem régészprofesszora.
„A történeti források gyakran tesznek utalásokat arra, hogy a különféle élelmiszerekhez differenciált volt a hozzáférés a római társadalomban, de ritkán adnak meg konkrét vagy mennyiségi információt” – tette hozzá Craig.
„Jelentős különbségeket találtunk a tengeri és szárazföldi élelmiszerek fogyasztásában a férfiak és nők között, ami azt feltételezi, hogy az ennivalóhoz való hozzáférés nemi alapon differenciált volt” – mondta a professzor.
A kutatócsoport becslései szerint az ókori Herculaneum lakói mindazonáltal lényegesen több halat és egyéb tengeri élelmiszert ettek, mint a Földközi-tenger térségének 20. század közepi vagy végi lakosai, akik már jóval több szárazföldi állati eredetű élelmiszert fogyasztottak.
Ennek ellenére kijelenthető a kutatók szerint, hogy a rómaiak a mai olaszokhoz meglehetősen hasonlóan étkeztek, a sokak által a legegészségesebbnek tartott „mediterrán diéta” előnyeit ők is élvezték. Ennek fontos elemei az olajos halak, a sok zöldség, hüvelyes, olajos mag, gabonaféle, valamint a telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírok, mint például az olívaolaj.
A többek közt a római Museo delle Civiltàval és a pompeji és herculaneumi régészeti parkokkal együttműködésben készült tanulmány a Science Advances folyóiratban került publikálásra.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Utolsó pillanatáig nevettetett Harry Einstein, a nagy komédiás 19:05
- A politikai rendőrség még a szabadságharc után is veszélyesnek tartotta Mindszenty Józsefet 17:05
- Előbb filmsztár lett, majd a színpadot is meghódította Törőcsik Mari 15:05
- Átírta a tévétörténelmet Larry Hagman és a Dallas sorozat 12:20
- Nem a folyó megfelelő részén haladt, ez okozta a Princess Alice katasztrófáját 10:35
- Súlyos társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet regényeiben Aldous Huxley tegnap
- Sokszor napokig viselte ugyanazt a ruhát Hetty Green, a milliárdos üzletasszony tegnap
- Többször vezette ki Franciaországot a válságból Charles de Gaulle tegnap