A férfiak több halat, a nők több húst ettek az ókori Herculaneumban
2021. szeptember 1. 09:23 Múlt-kor
Korábban
Az ókori mediterrán étrend
A kutatók a vizsgált csontokban található kollagén stabilizotóp-tartalmát a vegyületspecifikus stabilizotóp-elemzés (CSIA) nevű eljárással vizsgálták, a szén- és nitrogénizotópok arányai alapján pedig az illetők étrendjében jelen lévő fehérjeforrásokra tudtak következtetni.
Ez alapján a férfiak átlagosan 1,6-szer több tengeri ételből származó fehérjét fogyasztottak, mint a nők, és a gabonafélékből származó fehérje is nagyobb mértékben volt jelen az ő étrendjükben. Eközben a nők fehérjebevitelének nagyobb részét tette ki a szárazföldi állatok húsa, valamint a helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek.
„Az i. sz. 79-ben Herculaneumnál odaveszettek maradványai egyedülálló lehetőséget teremtenek egy együtt élt és meghalt ókori közösség különböző életmódjainak vizsgálatára” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, Oliver Craig, a Yorki Egyetem régészprofesszora.
„A történeti források gyakran tesznek utalásokat arra, hogy a különféle élelmiszerekhez differenciált volt a hozzáférés a római társadalomban, de ritkán adnak meg konkrét vagy mennyiségi információt” – tette hozzá Craig.
„Jelentős különbségeket találtunk a tengeri és szárazföldi élelmiszerek fogyasztásában a férfiak és nők között, ami azt feltételezi, hogy az ennivalóhoz való hozzáférés nemi alapon differenciált volt” – mondta a professzor.
A kutatócsoport becslései szerint az ókori Herculaneum lakói mindazonáltal lényegesen több halat és egyéb tengeri élelmiszert ettek, mint a Földközi-tenger térségének 20. század közepi vagy végi lakosai, akik már jóval több szárazföldi állati eredetű élelmiszert fogyasztottak.
Ennek ellenére kijelenthető a kutatók szerint, hogy a rómaiak a mai olaszokhoz meglehetősen hasonlóan étkeztek, a sokak által a legegészségesebbnek tartott „mediterrán diéta” előnyeit ők is élvezték. Ennek fontos elemei az olajos halak, a sok zöldség, hüvelyes, olajos mag, gabonaféle, valamint a telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírok, mint például az olívaolaj.
A többek közt a római Museo delle Civiltàval és a pompeji és herculaneumi régészeti parkokkal együttműködésben készült tanulmány a Science Advances folyóiratban került publikálásra.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
22. A középkori egyház
V. Politikai intézmények, eszmék, ideológiák
- Bűnösök tértek jó útra és régi ellenfelek kötöttek barátságot Sziénai Szent Katalin szavainak hatására
- Nem a vallási ellentétek okozták VIII. Henrik szakítását Rómával
- Hogyan lett a középkor a sajtkészítés virágkora?
- Ahol a püspök felügyelte a legjobb bordélyházakat: a középkori London alvilága
- Állam az államok felett – így épült ki a középkori egyház hatalma
- A társadalmi homogenizáció véres eszköze – így született az inkvizíció
- Démoni kísértések – így éltek a korai kereszténység sivatagi remetéi
- Válás és vallásszakadás – így született meg az anglikán egyház
- Tiltott játékok, alkímia, érvágás: ilyen volt az oxfordi egyetemisták élete a középkorban
- Megérzései segítették a modern régészet alapjait megteremtő Dörpfeldet 09:05
- A rádióban és a televízió képernyőjén is közönségkedvenc volt Zenthe Ferenc tegnap
- A köztudattal ellentétben erősítette II. András politikáját az Aranybulla tegnap
- Megfejtették a papírusztekercsek tartalmát, melyből kiderült, hol temették el Platónt tegnap
- Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyeket keresnek tegnap
- A húsvéti felkelés az első lépést jelentette az ír függetlenség felé tegnap
- Az elsők közé tartozott Európában a magyar alapítású Szent György Lovagrend tegnap
- A hagyomány szerint halálában is összekapcsolódott Shakespeare és Cervantes 2024.04.23.