2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Betekinthetünk az egri várvédők világába

2014. február 14. 17:44

Megújul az Egri Vár. A fejlesztéseknek köszönhetően több évtizede lezárt területek újulnak és nyílnak meg a látogatók előtt, valamint új bemutató helyek és rendezvényterek épülnek.

Az eredményesen zárult építési közbeszerzés első ütemében az alábbi attrakciós elemek valósulnak meg: A vár legmagasabb pontja, az egykori Kálvária domb, a jelenleg Szép-bástya névre hallgató terület romszerű helyreállítása után vallásturisztikai események színhelyeként szolgál a jövőben. A Szép-bástya egy új látványossággal bővül: „múltba látó készülékek”, kronoszkópok segítségével szó szerint betekinthetünk az Egri Várban szolgáló, hős várvédők világába. A 670 m²-es területen elvégzik a bástya és falmaradványok helyreállítását, megoldják a csapadékvíz-elvezetés problémáját és térvilágítást is kiépítenek.

A déli bejárat mellett elhelyezkedő Törökkert, kapuvédő bástya helyreállítása (fa szerkezetű gyilokjáró kiépítése, kőszobrász, restaurátori munkák) 565 m² alapterületen valósul meg, mely rendezvények és gyermekprogramok helyszíne lesz. A rekonstruált Fegyvertár épülete ad helyet az interaktív fegyverkiállításnak, valamint a hadi bemutatókhoz kapcsolódó csoportos foglalkozásoknak.

A környezetrendezési munkák során 9400 m²-en újul meg az alsó és felső várudvar területe, szabadtéri bútorai és berendezései. A pályázatnak köszönhetően a térvilágítás megújul, kiépül egy korszerű térfigyelő kamerarendszer. A vár teljes területén kicserélik az ivóvízvezetéket, a szennyvíz csatornát, a csapadékcsatornát. A beruházás nyomán új vizesblokk egységek szolgálják ki a vár látogatóit.

A külső panoráma várfalsétányon 10 megállóhelyes tanösvény kiépítése történik meg az északi és nyugati várfal körül 384 méteres szakaszon. A sétány Dobó utcai részén 354 m²-es parkolót (2 db mozgássérült parkolóhellyel) és rendezvényteret alakítanak ki.

A következő ütemben az ún. „Titkos Földalatti világ” projektelem építési beruházás közbeszerzése indul el. A turisztikai attrakciós elemek közül a legjelentősebbek: a várostrom és a védekezés nagyméretű eszközeinek és fegyvereinek bemutatója, valamint az ostrom 38 napjának legfontosabb eseményeit bemutató audiovizuális kiállítás, melyet - többek között - a Gárdonyi Géza regényből ismert jelenetek élményszerű megjelenítésével tesznek vonzóvá. Az attrakciót a Bikavér legendához tartozó szőlészeti-borászati kiállítás és borkóstolás egészíti ki.

Az infrastrukturális fejlesztéseken túl a Vármúzeum további, a látogatók kényelmét és a bemutatók, kiállítások színvonalát növelő eszközöket szerez be (audió- és videoguide és információs rendszerek, hadibemutatók kellékei). A beruházásnak köszönhetően a nyári várszínházi előadásokat már fedett színpadon rendezhetik meg, megújult hang- és fénytechnikával. A Várról többnyelvű kiadványok, a tematikus „Kaland-vár” túrákhoz pedig ismertető és foglalkozató füzetek készülnek el.

Az Egri Vár és a Dobó István Vármúzeum kiállításai a 2014-ben megvalósuló építési- és felújítási munkálatok ideje alatt is várják a látogatókat!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár