2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zenélő robot a 19. század elejéről: Friedrich Kaufmann „automata trombitása” 1810-ből

2020. szeptember 21. 17:43 Múlt-kor

A világ egyik leghíresebb, emberalakot utánozó szerkezete a jelenleg a müncheni Deutsches Museumban kiállított Kaufmann-féle automata trombitás. A 180 centiméter magas alak egy kora újkori spanyol jelmezbe van öltöztetve, „tüdői” pedig valójában fújtatók, amelyek a trombita hangját utánzó nádsípokat szólaltatnak meg testében.

A „Trumpetenwerk” néven is ismert automata különlegessége, hogy ezáltal két különböző hangon is meg tudott szólalni egyszerre.

A különös, korát meghaladó szerkezet működését két, lépcsős felületű rézhenger biztosítja. Ezek „lépcsői” hat fel-le mozgó rudat és a hozzájuk kapcsolódó karokat mozgatják, amelyek a fújtatók szelepeire hatnak, amelyek aztán 12 „nyelven” eresztik át a levegőt. Mivel a hang valóban egy trombitán át jön ki a szerkezetből, hangja is emlékeztet a valódi hangszerére.

A nagynevű zeneszerző, Carl Maria von Weber jó barátságot alakított ki a feltalálóval, miután 1811-ben a szerkezet egyik bemutatóján megismerkedtek. Webertől származik a „Trumpetenwerk” kifejezés is, 1812-ben pedig egy darabot is szerzett Kaufmann automata hangszeréhez.

Az 1785. február 5-én Drezdában született Johan Friedrich Wilhelm Kaufmann édesapja, Johann Gottfried Kaufmann jó szakember hírében álló órás volt, dédapja, Georg Friedrich Kaufmann pedig a szász hercegi udvar és számos székesegyház számára készített orgonákat.

Kaufmann 1799-ben, 14 évesen kezdte meg tanonci idejét az órásműhelyben, 1803-tól 1806-ig pedig körutat tett, a Német-Római Császárság, Svájc és Franciaország több órakészítő mestere alatt is tanult.

1806-ban visszatért Drezdába, ahol édesapjával együtt épített a korban divatos zenélő órákat és egészen új eszközöket, valamint mechanikus hangszereket is.

A páros több európai nagyvárosban is bemutatta az évek során találmányait. Ezek közé tartozott az „automata trombitás” mellett a 24 trombitából és két üstdobból álló Belloneon, az álló zongorára emlékeztető Harmonichord, illetve az úgynevezett Chordalaudion is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Friedrich Kaufmann a Harmonichord mögött (kép forrása: Wikimedia Commons)Az automata trombitás teljes öltözetébenA szerkezet hátulnézetbőlA Harmonichord egy 1835-ben készült példánya (kép forrása: Wikimedia Commons)A trombitás szerkezete egy színes fotón
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár