A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Wallis Simpsontól Diana hercegnéig visszatérő elem volt a feszült anyós-meny kapcsolat a brit királyi családban

2021. szeptember 16. 13:15 Szabó Orsolya Zsuzsanna

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Amikor 2011-ben a Newsweek címlapot szentelt az ötvenévesre photoshoppolt walesi hercegnének, nem pusztán Diana középkorú arcának látványa váltott ki heves reakcióhullámot. A képen ugyanis mosolyogva sétált mellette az újdonsült menye, Katalin. A digitális trükk nyomán sokan meghatottan nyilvánították ki, milyen jó érzés a két hercegnét „együtt látni” ebben a valóságon és időn túli helyzetben.

Diana és Károly esküvője
A királyi család Diana és Károly esküvője után, 1981. július 29.

Tradícióerőd és Újvilág

Nem meglepő, hogy a világ fantáziáját magával ragadta ez a mesés képszerkesztés. A brit királyi udvar XX. századi történetében meglehetősen ritkán találkozhatunk ugyanis pozitív emlékeket ébresztő anyóskapcsolatokkal. Három történet különösen éles kontúrokkal emelkedik ki a generációk közötti konfliktusok évtizedeiből: Mária királyné reakciója fia Wallis Simpsonnal kötött házasságára, II. Erzsébet édesanyjának és férjének viszálya, valamint a királynő és Diana kapcsolata jól példázza a királyi családon belüli feszültségeket.

A XX. század első felének egyik legnagyobb királyi botránya valószínűleg nem kerülte el azt, aki a brit uralkodócsaládról készült bármilyen film vagy tévésorozat első húsz percét végignézte. Pedig amikor VIII. Eduárd – vagy ahogy a királyi családban hívták, David – viszonyba kezdett a férjezett Wallis Simpsonnal, még senki sem hitte, hogy a playboy trónörökös komolyan számol amerikai szerelmével és a trónról is lemond miatta.

1936-ban azonban, abban az évben, amikor Eduárdot királlyá koronázták, és a viszony már két éve tartott, a párról fényképek jelentek meg egy amerikai magazinban. Ezt követően kezdték az udvarban határozott közbeavatkozásra biztatni az uralkodó édesanyját, Mária anyakirálynét. Az ő tradícióközpontú világképébe azonban annyira nem fért bele a házasság lehetősége, hogy hónapokon át struccpolitikát folytatott.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Már csak akkor próbálta politikai kapcsolatai révén megakadályozni Simpson (második) válását, amikor az év őszén Eduárd – akinek érzései ekkorra sokkal inkább a mánia, mintsem a romantika kategóriájába tartoztak – bejelentette Stanley Baldwin miniszterelnöknek, hogy elveszi szerelmét. A király egy családi vacsora alkalmával anyját is megpróbálta rávenni, hogy legalább találkozzon Simpsonnal, de a fia leírása szerint a „hagyományok erődjéből a világra tekintő” Mária – Viktória királynő távoli unokatestvére – hallani sem akart a dologról.

Amikor az uralkodó úgy döntött, hogy lemond a trónról, csak hogy összeházasodhasson szeretett Wallisával, az anyakirályné több kísérletet tett arra, hogy lebeszélje erről. Csakhogy hiába hivatkozott a király öccse, a későbbi VI. György („Bertie”) gyenge egészségi állapotára, fia elhatározásán nem tudott változtatni.

Innentől kezdve az anyaként mindig is rideg, szeretetlen viselkedést mutató Mária még távolságtartóbb lett Eduárddal. Az egykori uralkodó a későbbiekben számos alkalommal, ám nem sok sikerrel próbált közeledni az anyjához. Mária életének hátralévő részében ugyan válaszolt fiának, esküvőjére még gratuláló táviratot is küldött, ám mindenkor kinyilvánította: számára országa és kötelessége áll az első helyen.

Az akkor már Windsor hercegnéje címet birtokló Wallis Simpsonnal anyósa soha nem állt szóba, közvetetten azonban nagyon is hatással volt a mindennapjaira az anya és fia között vibráló feszültség. Mária dühe és értetlensége Eduárd lelkiismeretének halálig kísértő hangjává vált kettejük házasságában, amely sokszor a pár intenzív társadalmi életének zaját is elnyomta.

Wallis –  akinek 2020-ban előkerült, második férjével folytatott levelezése azt sugallta, hogy valójában sosem akart Eduárd felesége lenni, és csak érzelmi zsarolásnak engedve mondott neki igent, rosszul viselte az életét beárnyékoló családi konfliktust. A házaspárnak dolgozó alkalmazottak elbeszéléseiből viszont az tűnik ki, hogy Wallis domináns személyiségével elnyomta és irányította Eduárdot, s gyakori dühkitörései nyomán az is egyértelmű, hogy a folytonos lelki tusával küzdő férje fölötti anyáskodás irritáló volt a számára.

Sőt, úgy tűnik, bűntudatot is érzett a volt király helyzete és lelkiállapota miatt; erre utal legalábbis az a levél, amelyet férje tudta nélkül a második világháború idején írt anyósának, és amelyben alázatosan arra az egyszerű anyai gesztusra kérte Máriát, hogy törődjön a fiával. A közeledési kísérlet ezúttal is kudarcba fulladt: az anyakirályné egyáltalán nem reagált Simpson megkeresésére, s 1953-ban bekövetkezett haláláig fiával is csupán kétszer találkozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Az 1921-es családi portré készítésekor még se V. György király, se felesége, Mária nem gondolta, mekkora botrányt fog okozni a legidősebb fiuk (középen)A fiúi kézcsókA skandalum okozójaAz 1937. június 3-án a franciaországi Château de Candé-kastély könyvtárában megtartott esküvői szertartáson rendkívül sok szék maradt üresenAz anyakirálynő a brit trónról lemondó fiával kilenc éven át nem találkozott. Az incidenst követő első beszélgetésre 1945 végén került sor.Erzsébet makacsul ragaszkodott FülöphözA rideg nagymama, a véletlenül trónra került király, a makacs trónörökösnő, a szókimondó férj, az ellenségeskedő anyakirálynő és a generációkkal később is csupán trónörökös gyermek, valamint az újszülött húg – a brit királyi család 1950-benA leendő hercegné és a „volt” szerető, az akkor már házas Kamilla 1980-ban közösen nézték meg a ludlow-i lovasversenyt, ahol Károly is nyeregbe pattantKároly herceg és Diana a fotósok előtt, miután bejelentették eljegyzésüketA gyermekáldás ellenére viszonylag hamar kiderült, hogy a házasság nem működik. 1996 júliusában váltak el.Diana a bejelentést követőenAz ominózus címlap 2011-ből
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár