A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Szoknyavadász életmódja előrevetítette VIII. Edward rövid uralkodását

2020. november 27. 09:33 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

VIII. Edward brit uralkodót aligha kell bemutatni a királyi házak iránt érdeklődő közönségnek. Edward arról vált híressé, hogy még egy év sem telt el az uralkodásából, amikor úgy döntött, hogy egy házasság miatt inkább lemond a trónról. Persze az, hogy minderre sor került nem feltétlenül érte váratlanul a brit királyi házra jobban rálátó szűkebb közvéleményt. Edward ugyanis már korábban számos szeretővel „büszkélkedhetett”, és nagyvilági élete előrevetítette rövid uralkodását.

Edward és Wallis
Windsor hercege és hercegnéje (Wallis Simpson) a szabadban kutyáikkal

Hercegi antré

Edward 1894-ben született, trónörökössé azonban akkor vált, amikor az apja, V. György király lépett a Brit Birodalom trónjára. A hagyományoknak megfelelően ezután lett belőle walesi herceg. Apja úgy vélte, hogy a gyermekeinek jót tesz a szigorú neveltetés, mivel őt magát is hasonló szellemben nevelték fel. Eleinte tengerésztiszti képzésben részesült, majd walesi hercegi éveiben Oxfordba járt, ám nem szerzett fokozatot, ellenben bekerült az egyetemi lovaspóló csapatba.

Amikor kitört az első világháború, Edward belépett a Gránátos Gárdába, és a fronton akart harcolni. A hadügyminiszter, Lord Kitchener azonban megakadályozta a kiküldését, mert kockázatosnak ítélte a bevetését, és félt attól, hogy esetleg elfogják. Ennek ellenére gyakran látogatta a frontvonalakat, amiért Hadikereszttel tüntették ki.

1918-ban megszerezte a pilótaigazolványt és több repülésen is részt vett, a háborús veteránok között pedig népszerűvé vált. Részben ez alapozta meg azt, hogy sokáig mindenki által kedvelt tagja maradt az uralkodóháznak, és csak később kezdett el a hírneve megkopni.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A franciaországi tartózkodása során emlékezetes élményben részesült. A kíséretének két udvaronca úgy döntött, hogy Edwardnak ideje belekóstolni a férfiúi létbe. Elvitték Amiensbe, ott egy remekbe szabott ebédet kapott sok borral, majd rábízták egy francia luxusprostituált gondjaira.

Maggie Meller, vagy eredeti nevén Marguerite Marie Alibert viszonylag hosszúra nyúlt szerelmi kapcsolatot alakított ki a walesi herceggel, mivel Edward beleszeretett a kurtizánba. Számos levelet írt neki, ám amikor távoznia kellett Franciaországból, a kapcsolatuk megszakadt. A viszonyuknak azonban lett egy váratlan következménye.

Maggie Meller ugyanis nem adta fel, és sikeresen magába bolondított egy egyiptomi üzletembert, akivel végül összeházasodtak muszlim szertartás szerint 1923 elején. A pár Londonba utazott nyaralni júliusban, amikor egy szokásosnak mondható vitatkozásuk során Maggie lelőtte a férjét. A tárgyaláson szóba került a múltja, ám az, hogy valaha is Edwarddal töltötte az idejét, nem képezhette az eljárás részét.

A nőt végül felmentették, mivel bizonyítottnak látták, hogy a keleti életvitelt folytató férje brutálisan bántalmazta, és rajta élte ki különböző perverzióit. Egyesek szerint azonban a felmentő ítélet a királyi udvar nyomására született meg, mivel Maggie zsarolta őket azokkal a levelekkel, amelyet Edwardtól őrzött meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Edward walesi herceg a Gránátos Gárda tagjaként az első világháborúbanMaggie Meller 1920-banSybil CadoganRosemary Leveson-Gower (balról a második) más nemes hölgyek társaságában 1913 1913-banFreda Dudley Ward (balra) Lady Birkenhead mellett Adrian Michael Berry keresztelőjén 1937-benEdward walesi herceg Thelmával, azaz Lady Furness-szel a Lily Christine című film éjféli előadásán a londoni Haymarketben található Plazában, 1932.Windsor hercege és hercegnéje 1953-ban.
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár