2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száműznék a tananyagból a „fehér filozófusokat” brit egyetemi hallgatók

2017. január 9. 13:14

Egy neves londoni egyetem egyik intézetének diákjai száműznék a tananyagból a nyugati filozófia legnagyobb gondolkodóit, mert fehérek – szól az indoklás. A University of London Orientalisztikai és Afrikai Tanulmányok Intézetének (SOAS) hallgatói azt szeretnék, ha filozófiai tanulmányaik során az afrikai és ázsiai bölcselőket részesítenék előnyben a nyugati filozófia nagyjai, többek között Platón, Descartes és Kant helyett.

A hallgatók szerint követelésük egy átfogóbb, a „gyarmatosítás strukturális és ismeretelméleti örökségével” való szembenézés jegyében az egyetem „dekolonizációjáért” indított kampány része - olvasható a The Telegraph honlapján. A kampány azután indult el, hogy egyetemi oktatók egy csoportja figyelmeztetett, az egyetemeket rákényszerítik a „hópehely-generációhoz” (a 2010-es években fiatal felnőtté váló, a korábbinál sértődékenyebb, a saját nézeteikkel szemben megfogalmazott állításokat nehezebben elfogadó nemzedék gúnyneve) tartozó diákok követeléseinek keresztülvitelére, legyenek azok bármennyire ésszerűtlenek. A kormányzat tervezete alapján a felsőoktatás reformja kapcsán az egyik legfontosabb szempont a hallgatói elégedettség lenne, a reformtervezet kritikusai szerint azonban annak életbe lépése aláásná a felsőoktatási intézmények integritását.

Sir Roger Scruton filozófus szerint a követelések „tudatlanságra” utalnak. „Nem zárhatod ki szellemi törekvések egy teljes területét anélkül, hogy tanulmányoztad volna, és az világos, hogy [a hallgatók] nem vizsgálták meg, mit is értenek fehér filozófia alatt” – nyilatkozta a Magyarországon is népszerű konzervatív gondolkodó. „Ha úgy gondolják, létezik olyan gyarmati kontextus, amelyből Kanttól a Tiszta ész kritikája eredeztethető, szívesen meghallgatom” – tette hozzá. A Buckingham University alkancellárja, Anthony Seldon szerint komolyan fenyeget annak a veszélye, hogy a politikai korrektség ellenőrizhetetlenné válik. Szerinte úgy tudjuk megérteni az egykori világot, ha olyannak mutatjuk be, amilyen valójában volt, és nem írjuk át a történelmet aszerint, hogy milyen lehetett volna.

A SOAS hallgató önkormányzata vezetőségének egyik legfontosabb célja az idei tanévben az egyetem „dekolonizációja”, valamint a „fehér intézménnyel való konfrontáció”. Azt szeretnék, ha „fehér filozófusokról” csak akkor kellene tanulniuk, „ha szükséges”, hozzátéve, munkásságukat csakis megfelelő kritikai szemlélettel kellene tanulni, nem megfeledkezve például a „gyarmati kontextusról”, amelyben a felvilágosodás bölcselői alkottak. 

A SOAS vallási és filozófiai tanszékének vezetője, Erica Hunter szerint a hallgatói önkormányzat nézőpontja „meglehetősen nevetséges”, és ő maga határozottan visszautasítja, hogy azért ne tanítson bizonyos filozófusokat és történészeket, mert ez éppen „divatos”. Dr. Deborah Johnston, a SOAS igazgatóhelyettese szerint az intézmény egyik legnagyobb erőssége, hogy a világ nagy kérdéseit mindig azon területek – Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet – szemszögéből nézték, amelyről a hallgatók tanulnak. Szerinte a tananyagról való vita és párbeszéd „egészséges” és „helyénvaló”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár