A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elofizetes@mult-kor.hu címen várjuk.
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Roosevelt elnök embersége hozta el a játék plüssmackók sikerét

2020. február 15. 10:14 Múlt-kor

A fűzfához kötözött állat olyan szánalmas látványt nyújtott, hogy Theodore Roosevelt képtelen volt meghúzni a ravaszt. Az amerikai elnök szívét elöntötte a szánalom, a kialakult helyzetet pedig rendkívül sportszerűtlennek találta. Miután felmérte, hogy nem segíthet a megsebzett medvén, megkérte segédjét, hogy kíméletesen segítse át az állatot a másvilágra. A fekete medve kálvária ezzel véget ért, a „teddy bearé”, azaz a plüssmackóé, viszont csak ekkor kezdődött el.

Teddy Bear

Az amerikai elnökről, Theodore Rooseveltről köztudott volt, hogy nagy természetbarát és egyben szenvedélyes vadász is. Andrew H. Logino, Mississipi állam kormányzója is tudta ezt, és 1902 novemberében vadászatra hívta az elnököt. A vadászat során azonban egy rendkívül kellemetlen dolog történt: a Mississippi állam vadonjaiban cserkésző vadászok közül csak Rooseveltnek nem sikerült puskavégre kapnia egyetlen állatot sem. A szervezők a fejükhöz kaptak és eget-földet megmozgattak, hogy az elnököt egy trófeához juttassák. Végül egy fekete medvét sikerült kézre keríteniük, és az állatot egy fához kötözték, hogy Roosevelt könnyen elejthesse. Az elnöknek viszont megesett a szíve a medvén és nem lőtte le a macit. Emberséges viselkedésének híre hamar szárnyra kelt, bejárta a sajtót és megérintette az embereket.

Alig három hónappal az ominózus eset után, 1903. február 15-én, a New York-i Morris Michtom két kitömött játékmackót helyezett el brooklyni édességboltja kirakatában. A játékmackó-készítés ötletét egy, Clifford Berryman által rajzolt, a Washington Postban megjelent humoros karikatúra ihlette, amelyen az együttérző Roosevelt és egy láncra vert maci volt látható. Michtom, aki feleségével egyetemben kitömött játékállatok készítésével egészítette ki jövedelmét, megérezte a medvékben rejlő üzleti lehetőséget, de nem siette el a dolgokat. Mielőtt felesége segítségével legyártotta volna az első macipárost, magától Roosevelt elnöktől kért engedélyt, hogy termékeit „Teddy mackónak” azaz „Teddy Bear-nek” nevezhesse el.

Az elnök igent mondott, a kitömött állatcsodák pedig gyorsan meghódították az emberek szívét: az USA-ban és Nyugat-Európában valóságos játékmackó őrület söpört végig. A kereslet olyan nagy volt a plüssmackókra, hogy pár évvel az első darabok bemutatása után, 1907-ben, Morris és Rose Michtom „Ideal Novelty and Toy Company” néven már játékgyárat alapíthatott.

Még maga Theodore Roosevelt is profitált a játékmackókból. Újraválasztási kampányában ugyanis az elnök, valamiféle hetedik érzéktől vezérelve, egy játékmackót használt kabalafigurának. Ez végül pazar lépésnek bizonyult, mert Rooseveltet a kampány végén másodszorra is elnökké választották.  

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

2020 tél: nincs cím
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()