A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Rongyokkal kitömött női harisnyákkal kezdte pályafutását a labdarúgás zsenije, Pelé

2021. október 23. 17:15 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

„Ha már viszik, legalább ide vigyék a közelbe, Santosba” – így bocsátotta útjára édesanyja Edson Arantes do Nascimentót, minden idők legnagyobb labdarúgóját, akit Pelé néven ismert meg a világ. Az anyuka óhaja részben teljesült, hiszen 1940. október 23-án született fia közel két évtizeden keresztül a Santosban játszott, és eközben a világ egyetlen háromszoros futball-világbajnokává vált.

Pelé
Pelé 1962-ben, Hollandiában – bármerre járt, zsenialitását csodálta a világ

Edson Arantes do Nascimento a brazíliai Minas Gerais tartomány egyik városában, Três Coraçõesben született. Szegény családban nőtt fel, az utcán kezdett el futballozni. Edson kezdetben rongyokkal kitömött női harisnyával pallérozta labda- és rúgótechnikáját. Apja tehetséges középcsatár volt, de egy sérülés után le kellett mondania álmairól.

Edson édesanyja ebből okulva azt a következtetést vonta le, hogy a futball nem adhat fiának stabil megélhetést, ezért finoman más irányba próbálta terelgetni az ifjút. Edson ekkor nem sokat törődött a karrierrel, ő a futballt imádta, amiről később így vélekedett: „Focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát.”

A világklasszis beceneve is a focihoz köthető. A kis Edson ugyanis nem tudta kimondani az apja csapatában játszó kapus, Bilé nevét, akit ezért gyakran Pilének nevezett. Az apuka jót derült, a Pilé pedig átalakult Pelévé, amely szépen lassan a fiú becenevévé vált. Pelé ennek nem nagyon örült: „Gyűlöltem, de a srácok az utcán csak így hívtak, meg akartam verni őket miatta, ám nem tehettem semmit, rám ragadt”.

A tehetséges kiskamaszt a brazil válogatott egyik futballistája, Waldemar de Brito fedezte fel, és ő ajánlotta a brazíliai kikötőváros, a Santos csapatába. Brito csak annyit kért a Santos FC igazgatójától, hogy az őstehetségért cserébe segítsen neki bejutni a Sao Paulo csapatába. Bár Pelé édesapja és maga Pelé is más futballcsapatban szeretett volna játszani, végül Brito és Pelé édesanyja, Dona Celeste nyert, aki a családi fészekhez közeli Santoshoz ragaszkodott.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Pelé 1956. szeptember 7-én lépett pályára a Santos FC színeiben, és rögtön az első hivatalos mérkőzésén gólt is szerzett. Innen már nem volt megállás. A felnőttek között játszó 16 éves fenomén neve gyorsan elterjedt a futballberkekben. 1957 júliusában már a brazil válogatottban rúgta a bőrt, és első válogatott mérkőzésén gólt is szerzett Argentína ellen. Az 1958 tavaszára bombaformába lendülő Pelé az 1958-ban Svédországban rendezett labdarúgó-világbajnokságra is elutazhatott. Súlyos térdsérülése miatt azonban kérdéses volt, egyáltalán labdába rúghat-e.

Az első két meccsen nem is szerepelt, csak a harmadik összecsapáson vetette be a válogatott edzője, Vicente Feola. Pelé meghálálta a bizalmat és a torna hajrájában a walesieknek egyet, a franciáknak hármat, a svédeknek a döntőben pedig két gólt rúgott. Az ifjú Pelé 1958-ban sporttörténelmet írt: minden idők addigi legfiatalabb világbajnoki résztvevője, valamint minden idők legfiatalabb világbajnoka lett – 17 évesen és 249 naposan ért fel a csúcsra.

A fenoménra természetesen több európai klub is felfigyelt, de a Santos FC mecénásai mindent bevetettek, hogy maradásra bírják a tinédzsersztárt, aki végül 1974-ig a csapatban rúgta a gólokat, 1956 és 1974 között 1120 meccsen 1087 alkalommal mattolta az ellenfelek kapusait. A Santossal 1962-ben és 1963-ban megnyerte a legrangosabb dél-amerikai klubok részvételével zajló Libertadores-kupát, és ugyanebben a két évben a Világkupát is. Mindeközben Sao Paulo állam profi labdarúgó-bajnokságában 10 alkalommal lett bajnok a csapatával. 1969. november 19-én, egy büntetőrúgást értékesítve megszerezte ezredik gólját.

Pelé igazi világsztár lett. A kedvéért 1967-ben a nigériai polgárháború harcoló felei 48 órás tűzszünetet kötöttek, pusztán abból az okból kifolyólag, mert a Santos a nigériai Lagos városában vendégszerepelt.

Az 1962-es világbajnokságon csak két meccsen lépett pályára, és a döntőben sem játszhatott, de a brazil válogatott nélküle is helytállt, és világbajnok lett. 1966-ban viszont kiestek a brazilok. A kudarcot Pelé nehezen viselte és kijelentette, hogy nem akar a válogatottban futballozni. Az 1966-os bukást azonban feldolgozta, és vállalta a játékot, az 1970-es mexikói labdarúgó-világbajnokságon pedig újra magasba emelhette a világbajnoki trófeát úgy, hogy az Olaszország elleni döntőben még gólt is szerzett.

Pelé ezzel a teljesítményével a világon egyedüliként háromszoros futballvilágbajnok lett. Utolsó válogatott meccsét 1971-ben Rióban, a Maracana Stadionban játszotta, ahol a meccs végén 200 ezer könnyes szemű szurkoló előtt adta át a 10-es mezét egy kisfiúnak. A válogatottban 77 gólt lőtt; 92 meccsből 64-szer győztesen hagyta el a pályát és csak 11 alkalommal veszített.

1975-től 1977 októberéig levezetésképpen az USA-ban, a New York Cosmos csapatában játszott, ahol 107 meccsen 64-szer talált be a hálóba. A legenda, akinek már 1966-ban szobrot állítottak hazájában, 1977. október 1-jén egy Santos-New York Cosmos mérkőzéssel búcsúzott az aktív futballtól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Minden mozdulatával őrületbe kergette a védőketA Fehér Házban is tiszteletét tette 1986-ban (a képen Ronald Reagan amerikai elnökkel)A 17 éves Pelé örömkönnyei a VB-döntő utánA nemzeti együttessel 1970-ben is világbajnok lett
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár